Упродовж 2023 року на території Хмельницької громади правоохоронцями зареєстровано 713 фактів шахрайських дій, з них понад 300 з використанням інформаційно-комунікаційних систем. Сума завданого збитку довірливим громадянам становить майже 800 тисяч гривень.

Загалом у минулому році прокурорами скеровано до суду обвинувальні акти про вчинення близько 220 кримінальних правопорушень такого виду.
Варто нагадати, що основними схемами роботи шахраїв є розміщення оголошень про продаж неіснуючих товарів у інтернет-магазинах; неправдиві збори грошей для постраждалих; наполегливі дзвінки від нібито працівників банку, які виманюють інформацію про картки (номер, пароль, CVV-код), щоб потім привласнити чужі гроші тощо.
До прикладу, прокуратурою в суді доведено винуватість 35-річного чоловіка, який розміщував неправдиві оголошення про продаж різних товарів та після отримання завдатків довірливих покупців видаляв оголошення та припиняв виходити на зв’язок. Також правоохоронці довели причетність обвинуваченого до близько 40 епізодів шахрайських дій. Вироком суду його засуджено до 4 років 6 місяців позбавлення волі.
Дуже популярним способом шахрайства є також повідомлення телефоном, що родич чи близька особа потерпілого затримана працівниками поліції або потрапила до лікарні.
Зазвичай жертвами стають люди похилого віку, які віддають зловмисникам усі свої заощадження.
До прикладу, у березні минулого року 82-річна місцева жителька отримала тривожну звістку про те, що її донька потрапила у ДТП і терміново необхідні кошти на лікування. Вже через годину після дзвінка хмельничанка віддала свої збереження, понад 34 тисячі гривень шахрайці. Зловмисницею виявилася 23-річна жителька міста Миколаєва, яку встановили завдяки камерам відеоспостереження. На сьогодні жінку засуджено до 2 років позбавлення волі із встановленням іспитового строку.
Аналогічним чином у листопаді 2023 року постраждала 75-річна хмельничанка, яка отримала звістку про свою племінницю та віддала зловмиснику 15000 доларів США. Шахрая встановлено, ним виявився 47-річний луганчанин, якому повідомлено про підозру. Нині він перебуває під вартою.
Працівники прокуратури вкотре звертаються до громадян і закликають бути обачними та не довіряти стороннім особам, адже існує велика кількість охочих, які використовують довіру, необізнаність для отримання коштів незаконним шляхом. Тому про всі такі випадки обов’язково повідомляйте до правоохоронних органів.