На Шепетівщині поліція розслідує обставини двох шахрайств, пов'язаних з купівлею товарів через інтернет та банківськими операціями. Понад 36 тисяч гривень у загальному підсумку втратили двоє мешканців району, довірившись псевдобанкірам та псевдопродавцям.

До 63-річної шепетівчанки зателефонувала невстановлена особа, яка представилась працівником банку.
Під приводом захисту банківської картки незнайомець шахрайським шляхом привласнив 14 тисяч гривень потерпілої, дізнавшись її персональну банківську інформацію.
Ще одна потерпіла – мешканка міста Нетішин, втратила 22500 гривень, оплативши наперед замовлений в інтернеті товар.
По усіх цих фактах шахрайств працівники поліції відкрили кримінальні провадження і наразі встановлюють усі обставини правопорушень.
Нагадуємо громадянам прості правила безпечного шопінгу в інтернеті:

• купувати та сплачувати товари лише на перевірених сайтах;

• обирати післяплату, аби мінімізувати ризики шахрайського заволодіння грошима;
 
• для онлайн-шопінгу краще завести окрему інтернет-картку і переказувати на неї лише суму, необхідну для оплати.
 
Купуючи товари у соцмережах, наприклад в Instagram, варто в акаунті продавця переглянути інформацію про обліковий запис. На потенційне шахрайство може вказувати дата створення сторінки (якщо вона зовсім недавня), а також неодноразове перейменування акаунта.
Пам’ятайте, що велика кількість підписників і відгуків на сторінках-магазинах у соцмережах не є ознакою безпечності. Шахраї можуть використовувати сервіси «накрутки», аби створити видимість надійного магазину.
 
Додаткові рекомендації:
* не повідомляйте нікому термін дії картки, CVV та PIN-код, коди з SMS від банку або оператора стільникового зв’язку;
* у разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи і не переходьте у сторонні месенджери;
* перевіряйте правильність назви необхідного сайту: один непомітний символ в адресному рядку може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;
* не сплачуй онлайн-покупки, коли підключені до загальнодоступної мережі Wi-Fi.
Будьте обачними та бережіть свої кошти!