Кабінет Міністрів України затвердив 28 квітня Постанову №418 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів». Згідно з розподілом загального обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів в сумі 1 мільярд гривень.

Консультант із бюджетних питань Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Гриневич сповістив, що Хмельницькій області виділено кошти в сумі 45 728 000 гривень.
Субвенція спрямовується на придбання шкільних автобусів, зокрема спеціально обладнаних для перевезення маломобільних груп населення. Під час закупівлі шкільних автобусів розпорядники субвенції повинні враховувати їх доступність для дітей з інвалідністю.
Використання субвенції здійснюється на умовах співфінансування:

  • для обласних бюджетів та бюджетів міських територіальних громад з індексом податкоспроможності більш як 1,1- не більш як 70 відсотків — за рахунок субвенції;
  • для бюджетів сільських та селищних територіальних громад з індексом податкоспроможності більш як 1,1- не більш як 80 відсотків — за рахунок субвенції;
  • для бюджетів місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності не більш як 1,1- не більш як 90 відсотків — за рахунок субвенції.

Обов’язковою умовою фінансування за рахунок субвенції є попереднє спрямування коштів місцевих бюджетів за цільовим призначенням.
«Закупівля шкільних автобусів здійснюється розпорядниками субвенції за місцевими бюджетами з використанням електронного каталогу. Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами згідно з укладеними договорами здійснюють отримання і розподіл придбаних шкільних автобусів відповідно до потреб та забезпечують їх поставку до закладів освіти», - розповів експерт із бюджетних питань.
Придбання шкільних автобусів здійснюється для забезпечення підвезення здобувачів загальної середньої освіти та педагогічних працівників до закладів освіти, у яких освітній процес організовано за очною та (або) змішаною формою навчання та які мають укриття, що відповідає Державним будівельним нормам, у такій черговості:
1) для закладів загальної середньої освіти з кількістю учнів 100 та більше, шкільні автобуси яких були знищені внаслідок збройної агресії Російської Федерації або передані на військові потреби;
2) для опорних закладів загальної середньої освіти з кількістю здобувачів освіти (без урахування їх кількості у філіях) не менш як 200 осіб, які будуть утворені протягом 2023 року;
3) для інших опорних закладів загальної середньої освіти з кількістю здобувачів освіти (без урахування їх кількості у філіях) не менш як 200 осіб;
4) для інших закладів загальної середньої освіти з кількістю учнів 100 та більше, які оптимізовані/об’єднані/реорганізовані або будуть оптимізовані/ об’єднані/ реорганізовані протягом 2023 року та в яких навчаються здобувачі освіти, які відповідно до законодавства потребують підвезення.