Звернення
Національної спілки журналістів
Голові Хмельницької обласної ради
Гончару І. Я.
Копія: Голові Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації
Томенку М. В.
Копія: В. о. Глави Адміністрації Президента України
Пашинському С. В.
Копія: Голові Державного комітету телебачення і радіомовлення України
Наливайку О. І.

Шановний Іване Ярославовичу!


До Національної спілки журналістів України звернувся трудовий колектив редакції газети «Подільські вісті» у зв’язку зі спробами одного зі співзасновників газети — Хмельницької обласної ради — призначити нового редактора газети, ігноруючи думку інших співзасновників: трудового колективу редакції та Хмельницької облдержадміністрації. Після звільнення попереднього багаторічного керівника газети, трудовий колектив обрав на цю посаду Петра Лічмана, який розпорядженням голови облради був призначений в. о. редактора. Але на розгляд сесії облради 30 квітня 2014 року було підготовлено проект рішення, яке навіть міститься на сайті Хмельницької облради, про призначення на посаду редактора газети Тетяни Колісніченко, кандидатура якої не розглядалась і не була погоджена ані з трудовим колективом видання, ані з облдерж-адміністрацією.
НСЖУ розцінює такі дії, як спроби втручання в діяльність видання, що містить ознаки встановлення контролю обл-ради за змістом газети, тобто цензури. Крім того, відповідно до Статуту редакції (п. 3.7), газета дотацій з місцевого або Державного бюджету не отримує (причому з 1993 року) і випуск газети здійснюється лише за кошти, зароблені трудовим колективом видання. Таким чином, питання керівництва газети — це і соціально-економічне питання, від якого залежить і виплата зарплат трудовому колективу, і бюджетні кошти. До того ж, облрада і облдерж-адміністрація як співзасновники не несуть відповідальності за фінансовий стан редакції (пп. 3. 7, 3.9 Статуту). Тому саме думка трудового колективу має визначати подальшу долю редакції. Редакція готова до страйку, журналісти видання вже звернулися до депутатів як обласної, так і Верховної Ради із проханням про підтримку. Вони мають намір звертатися до суду й відстоювати свою позицію.
Вважаємо, що виходом з конфліктної ситуації має стати прийняття співзасновниками Установчої угоди, яка передбачена Статутом редакції (п. 1.5), але не прийнята і досі. Установча угода має максимально враховувати інтереси трудового колективу видання, яке, до речі, є найтиражнішою обласною комунальною газетою в Україні. Закликаємо співзасновника видання — облраду — до підписання вказаної Установчої угоди утриматися від одноосібного призначення редактора газети, зокрема на сесії облради 18 червня 2014 року. Також закликаємо трудовий колектив газети, в інтересах читачів видання, утриматися від проведення страйку. Розраховуємо, що голова облдержадміністрації виявить активну позицію по відстоюванню інтере-сів видання та забезпеченню можливостей для читачів отримувати визнану ними газету.