Зі збільшенням розмірів тіла рака його твердий панцир стає тісним, тому членистоногий мешканець водойми міняє його. Цей процес, що триває від кількох годин до доби, називається линькою.

Вона відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих — щоразу під час росту та розвитку. У зв’язку з другою линькою з 1 серпня по 20 вересня встановлено заборону на лов раків у рибогосподарських водних об’єктах Хмельниччини. Її основна мета — захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. 

Період формування та зміцнення нового панцира в раків триває від одного до півтора місяця. Саме в цей період і діє заборона на вилов річкових мешканців. За порушення заборони накладається штраф до 680 гривень. Окрім того, порушникам доведеться відшкодувати збитки за кожного виловленого рака, в розмірі 25,5 гривні.
Хмельницький рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися природоохоронного законодавства. Якщо ви стали свідком браконьєрства, повідомте про це в управління Держриб­агентства у Хмельницькій області на телефон «гарячої лінії»: (068) 384-98-10.