Зразковий оркестр народних інструментів Летичівської дитячої школи мистецтв відзначив славне 55-річчя. Протягом кожного періоду творчого життя він все більше утверджував любов жителів Летичева. Спочатку це був невеликий за складом ансамбль народних інструментів, в якому — кілька чотириструнних домр та баян. У травні 1968 року ансамбль вперше виступив на сцені районного Будинку культури у звітному концерті. З часом придбали новий комплект музичних інструментів. А згодом в оркестрі зазвучали скрипки, сопілки, кларнет, бандура.

Ось уже 55 років незмінним керівником, натхненником колективу, для якого він став частиною життя, є талановитий педагог, диригент, лауреат багатьох фестивалів та конкурсів, заслужений працівник культури України Олександр Крупа. Тривалий час він був директором музичної школи, дбав про розвиток цього закладу, але справою душі, якій залишається вірним і досі, став для нього оркестр. Оркестр його життя. І зараз, перетнувши 80-річний рубіж, Олександр Федорович плекає своє дітище, дбає про наповнення репертуару, пише партитури, обробки творів, поспішає на репетиції, сповнений новими творчими планами та задумами.
Нещодавно в Летичеві відбувся звітний концерт, присвячений 55-річчю заснування колективу. І це святкове дійство на честь улюбленого оркестру зібрало повний зал поціновувачів.
«Я і мій брат Олександр мали за щастя навчатися в музичній школі, закінчили її по класу акордеона. Додатковим інструментом освоїли домру, відтак грали в оркестрі народних інструментів, — розповідає Тетяна Павлинська-Севастьянова, випускниця Летичевської дитячої музичної школи, учасниця оркестру. — Захопилися цим настільки, що після закінчення школи ще деякий час відвідували репетиції оркестру і виступали в його складі. Завдяки цьому мій брат грав у оркестрі народних інструментів Енергодара, коли працював свого часу на Запорізькій АЕС. І ми завжди уважно стежили за мистецьким поступом колективу, цікавились його здобутками.
Працюючи кореспондентом районної газети, я з задоволенням писала про колектив та Олександра Федоровича, адже спілкування з митцями надихає. Наш оркестр — переможець багатьох оглядів-конкурсів, а пам’ятні відзнаки — cвідчення високої виконавської майстерності, — продовжує пані Тетяна. — Колектив є постійним учасником творчих звітів художніх колективів Летичівщини, звітних концертів школи мистецтв, святкових заходів, тематичних вечорів. На обласному огляді-конкурсі оркестрів і ансамблів народних інструментів оркестр під керівництвом Олександра Крупи виборов І місце. З радістю ми сприйняли звістку, що в 2002 році за високій рівень і виконавську майстерність оркестру присвоєно Почесне звання «Зразковий аматорський колектив». У репертуарі колективу чимало творів народних та патріотичного звучання, на слова Тараса Шевченка, Леоніда Глібова, інших українських поетів, а також іноземних авторів.
Іноді я думаю: в очікуванні радості та позитиву ми завжди чомусь думаємо про приїзд відомих заїжджих артистів, у той час, як у нашій громаді є такий чудовий колектив, виступ якого — це справжня зустріч із мистецтвом, справжня насолода для душі», — додає співрозмовниця.
Оркестр і справді є гордістю краю, а славна естафета поколінь викладачів та учнів демонструє приклад самовідданого служіння мистецтву. Тож нехай звучання оркестру народних інструментів, який є своєрідною перлиною в мистецькому житті Летичівщини, триває ще довгі-довгі роки.