Цьогоріч 6-й Міжнародний кінофестиваль «Бруківка», започаткований у місті Кам’янець-Подільський, упродовж тижня проходив в Україні, Німеччині, Польщі та Таїланді. На участь було подано понад 200 фільмів. В останній день кінофестивалю, 16 вересня, оголосили переможців.

Гран-Прі фестивалю отримав фільм “Маріуполь. Сто ночей” української режисерки Софії Мельник. Також стрічка визнана найкращою у Національній конкурсній програмі №1.

Анімаційний фільм розповідає про маленьку дівчинку, яка переживає жахи руйнівної війни у ​​Маріуполі від 24 лютого 2022 року. Прототипом головної героїні стала чотирирічна дівчинка Аліса, яка перебувала в оточеному Маріуполі протягом усього часу облоги, також вона була на "Азовсталі" в останні тижні захисту міста. Коли рашисти дозволили евакуювати цивільних із території заводу, Алісу відокремили від її мами.

Ще один фільм на тему російсько-української війни ”Літургія протитанкових перешкод”, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук, став найкращим фільмом Національної конкурсної програми №2.

У фільмі йдеться про події повномасштабної війни в Україні. Режисер показав те, як Українці допомагають армії — змінюють свої професії та пристосовуються до потреб воєнного часу. Кожен намагається бути корисним, тому у художніх майстернях скульптори виготовляють протитанкові перешкоди.

Робота “ГКЧП” режисера Аркадія Непиталюка стала найкращим фільмом Національної конкурсної програми та отримала спеціальну згадку журі “за іронічну, і водночас інтимну, історію початку Незалежності України”.

Дія фільму відбувається в дитячо-юнацькому таборі поблизу Запоріжжя, де підліток Андрій краде для Іри подарунки, щоб висловити їй свої почуття, та втікає від міліціонера, а вихователь Тарас прагне добитися уваги від директора Галини. Тим часом у Москві відбувається путч, і від ранку по телевізору крутять «Лебедине озеро».

Найкращим фільмом Міжнародної конкурсної програми обрано “Наші чоловіки і жінки”, режисер Ахмед Алесір (Йорданія).

 Дипломами та спеціальними згадками міжнародного журі відзначено фільми:

“Торговці льодом”, режисер Жоау Гонcалеc (Португалія/Великобританія/Франція) – “за майстерну анімаційну поетику та довершений центральний образ” та “за збереження європейської традиції анімації та майстерне нагадування про силу родинних зв’язків — навіть над прірвою і в оточенні криги”,

“Джордан’96”, режисерка Катерина Лесик – “за достовірність відтворення епохи, що минула, та пронизливу данину пам’яті тим, хто не зміг її пережити” та “за правдиву рефлексію над важливим періодом в історії Незалежності України”,

“Літургія протитанкових перешкод”, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук – “за бачення прекрасного в деталях в найтрагічніші часи, за віру та надію”,

“Згасаюче світло”, режисер Іван Орленко – “за поетичне розкриття позачасового характеру трагедій, що їх переживає людство, і життєствердне зображення того, як жах буття упокорюється перед його красою”,

“Це побачення”, режисерка Надія Парфан – “за лаконічне відтворення українського “carpe diem”,

“Капітан Бровари”, режисер Едуард Нечмоглод – “за мистецьке декодування супергероїзму в сучасній Україні”.

Спеціальні відзнаки від команди кінофестивалю вручено:

“Свята вода”, режисер Андрій Куціла (Україна/Польща) – “за нагадування про часи “до війни”,

“Літо 94-го”, режисери Олівер Шварц і Басті Шварц (Німеччина) – “за віру в дитячі фантазії та їхнє втілення”,

“Варґан”, режисери Тарас Лащак та Олександр Яцько (Україна) – “за нагадування про те, що мрія та справжнє захоплення улюбленою справою – це важливо”,

“Шампур”, режисер Олексій Боряк (Україна) – “за іронічність та сміливість”.

Спеціальними почесними нагородами Кам’янець-Подільського кінофестивалю “За внесок та сприяння у популяризації незалежного та авторського українського кіно” нагороджені Надія Парфан та Ілько Гладштейн.

Додамо, що Міжнародний кінофестиваль “Бруківка” – незалежний фестиваль, який у 2017 році заснував у місті Кам’янець-Подільський режисер Андрій Заєць. Під час фестивалю проходять покази фільмів конкурсної програми, зустрічі з відомими режисерами, різноманітні воркшопи, виступи музичних гуртів та вечірки.