Безсумнівно, головною святинею Фельштина (нині село Гвардійське) був костел Святого Войцеха, який вперше збудували в 1594 році за кошти першого власника цього містечка Миколая Гербурта. До речі, Гвардійським село назвали аж у 1947-му, а до того, із далекого 1584 року, його знали як Фельштин.

Тодішній дерев’яний храм, за припущеннями, зруйнували турки під час захоплення Поділля наприкінці XVII століття. А будівництво мурованого храму в 1753 році розпочала Мар’яна Граб’янчина із роду Калиновських. Одночасно вона заснувала при костелі школу та лікарню. І вже в 1791-му костел освятили й храму було присвоєно титул Божого Провидіння.
Реконструкція храму була проведена у 1905 році. Та в 1933-му комуністи віддали храм під склад Райковецькому спиртозаводу, а через три роки відкрили кінотеатр і районний Будинок культури. Під час Другої світової війни за німців служби у костелі відновилися. Вдруге костел зачинили в серпні 1950-го. На жаль, через міндобрива, що зберігалися в костелі, значної руйнації зазнали стіни храму. І аж у січні 1990 року приміщення костелу повернуто парафіянам. У той час, до речі, й розпочався його ремонт.
1994-й став знаковим для храму та його парафіян, адже того року було відзначено 400-ліття фельштинської парафії.
Сьогодні костелу Святого Войцеха повернули його початковий вигляд. Широка алея і ряд сходинок ведуть до підніжжя храму, який, варто зазначити, виконано в стилі бароко. Фасад двоярусної будівлі оснащений центральним і двома бічними входами. А в п’яти нішах встановлені статуї святих і Діви Марії. Саме вони, безперечно, надають особливого шарму й неповторності цьому величному давньому храму, де звучить і нині тиха молитва…