У Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтві відбулась презентація нової книги під назвою «Нетлінні. Українські державні символи у народній вишивці і ткацтві». Своєрідний етнографічний фотоальбом містить у собі близько двохсот неповторних екземплярів традиційного українського вбрання початку-середини 20 століття та різнобарвних прикрас з державною символікою. Таке видання – перше в Україні.

Упорядники книги – справжні професіонали своєї справи: Леся Воронюк та Володимир Щибря. Завдяки роботі науковців, читачі мають змогу ознайомитись з регіональними традиціями декорування українського одягу та поринути в історію створення виробів. Історики транслюють на весь світ шлях українського народу до незалежної та вільної країни.
До слова, як повідомила ХМ-ІНСАЙД Леся Воронюк, яка є також засновницею громадської організації «Всесвітній день вишиванки». видання є першим екземпляром в країні, де опубліковані вишиті та ткані експонати з українською державною символікою та її мотивами. Книга містить багато схем для вишивки виробів, які допоможуть сучасним майстрам у роботі та надихне на створення нових шедеврів.
Дослідницька експедиція тривала протягом пів року. Ще кілька місяців пішло на те, аби якісно упорядкувати книгу. Загалом було опрацьовано артефакти із восьми областей України, зокрема Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Рівненської та Полтавської областей.
Метою дослідження було – зібрати якомога більше екземплярів старовинної вишивки і ткацтва, де зображено український тризуб та прапор. Це речі, їм уже більше ста років, й більшість з них були створені під час радянської окупації. Тобто, вони були символом нескореності українців. А сьогодні вони є вагомим культурним підґрунтям для сучасних поколінь.
«Ми завжди шукаємо теми, які досі не були комплексно досліджені. І ось, коли ми натрапили на кілька старовинних сорочок із вишитими тризубами – були неймовірно вражені цими експонатами й вирішили дослідити цю тему глобальніше. Адже саме через вишивку ми можемо вивчати історію всього українського народу. Ця книга є своєрідним літописом історії нашого народу та його боротьби за незалежність», – говорить авторка.
Книга написана двома мовами – українською та англійською, стала дуже популярною за кордоном. Тому команда вже готується до видання третього тиражу. Водночас, експедитори продовжують пошукові роботи й на Хмельниччині.