Цьогоріч українці відзначатимуть свято Водохреща 6 січня. Саме в цей день відбулося хрещення Ісуса Христа. Водохреще має й іншу назву — Богоявлення. У день Богоявлення, після служби у церкві, в пам’ять про хрещення Ісуса Христа в Йордані, проводять велике освячення води на всіх річках, озерах, джерелах і колодязях.

Святкувати Богоявлення християни почали ще з апостольських часів. Збереглося свідчення святителя Климента Олександрійського від II століття про нічне пильнування, яке вчиняється перед Водохрещем Господнім. Свято Богоявлення Господнього у перших віках християн­ства вважалося збірним, бо стосувалося кількох подій із життя Ісуса Христа, які свідчили про Його божественність, а саме: Його Різдва, поклону мудреців, Хрещення, дива в Кані Галілейській і чудесного розмноження хліба. Тому й нашу назву «Богоявлення» треба розу­міти у множині, бо вона означає празник святих Богоявлень.
На відміну від багатьох інших свят, що поєднали традиції народні й церковні, це суто християнське свято, воно прийшло до нас із запровадженням християнства. Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і цієї миті на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.
У давнину називали Господнє Богоявлення днем появи або появ і в його святкуванні звеличували вищезгадані події: появу звізди, поклін мудреців, хрещення Ісуса та чудо в Кані Галілейській. Святий Августин († 430) у своїй проповіді на Богоявлення каже: «Сьогодні ми празнуємо таїнство Богоявлення у світі. Сьогод­ні Бог і на небі у звізді дав вістуна про своє Різдво, і хрещенням у Йордані освятив води для обнови людського роду, і в Кані Галілейській на весіллі змінив воду у вино, і п’ятьма хлібами наситив п’ять тисяч людей».
Своїм хрещенням у Йордані Спаситель започаткував Таїнство водохрещення — одне із семи головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя у Христі. Уперше людина занурюється у святу воду під час хрещення, зазвичай невдовзі після народження. Таким чином людина «оновлюється» для майбутнього достойного життя. Свячена на Водохреще вода має вживатися натще. Вважається, що саме за цієї умови вона має найбільшу силу. До магічних властивостей свяченої води відносять умиротворення, здатність відганяти від оселі злих духів, дарувати хворому одужання часто навіть від невиліковних хвороб.
Прикмети на Водохреще
— Якщо погода морозна і сонячна, то літо буде посушливим, а урожай невдалим. Якщо, навпаки, похмура і багата на опади, то літо буде теплим, дощовим і вдалим на врожай.
— Сни, побачені в ніч на Хрещення Господнє, вважаються віщими.
— Якщо цього дня плакати — то плакати доведеться весь рік. Лаятися з кимось також заборонено.
— У Водохресну ніч відкриваються небеса до прохань людей. Якщо про щось помолитися, то прохання обов’язково збудеться.
— Якщо молода дівчина вийде на вулицю у Водохресний ранок і зустріне молодого хлопця, то вона цього року вийде заміж.
— Той, хто прийме хрещення на день Святого Богоявлення, проживе довге і щасливе життя.