Цього року наш календар міститиме додатковий день - 366 замість звичайних 365 - і це робить його високосним. Найкоротший місяць отримує додатковий день, з чим пов'язані різні культурні традиції та забобонні вірування.

Щоб зробити один оберт навколо Сонця, Землі потрібно 365,242190 днів. Це називають сидеричним або зоряним роком. Сидеричний рік трохи довший за календарний, тому додаткові години, хвилини та секунди потрібно вирахувати в майбутньому. 

Додавання "зайвого" дня саме в лютому можна простежити до календарних реформ Юлія Цезаря в Стародавньому Римі. Цезар запровадив юліанський календар, який включав високосний рік, щоб узгодити календарний рік із сонячним. І навіть після того, як юліанський календар еволюціонував у 1582 році у григоріанський, традиція додавати один день до лютого продовжилася. Якби не було високосного року й ми не враховували додатковий час між календарями, почали б змінюватися пори року. Наприклад, протягом приблизно 700 років літо в північній півкулі настало б у грудні, а не в червні.

Більшість людей вважають, що високосні роки бувають раз на чотири роки - але це не завжди так. Це пов’язано з тим, що різниця між зоряним роком (точна кількість днів, годин, хвилин і секунд) і календарними роками за період у чотири роки не становить точно 24 годин. Насправді це 23,262222 години. Отже, цю різницю теж потрібно враховувати.

За правилом рік вважають високосним, якщо його можна поділити на чотири, щоб отримати ціле число. Єдиним винятком є роки, які можна поділити на 100 – вони не вважаються високосними. Однак, якщо рік дає ціле число при поділі на 400, він все одно вважається високосним. Звучить складно? Пояснимо на наступних прикладах: 2000 рік був високосним - бо його можна було ділити і на 4, і на 400. Але 1700, 1800 і 1900 роки можна було поділити на 4, але не на 400 - тому вони не були високосними. Наступного разу високосний ми "пропустимо" в 2100 році.

З високосними роками пов'язані різні традиції та забобони. В Ірландії, до прикладу, є традиція Дня холостяка - жінкам дозволяють робити пропозицію чоловікам у додатковий день високосного року. Звісно, сучасні жінки можуть зробити пропозицію чоловікам у будь-який день будь-якого року - але ця традиція сягає корінням V століття. Вважають, що вона заснована на легенді про Святу Бригіту і Святого Патріка. Кажуть, що Бригіта пішла до Патріка, щоб поскаржитися, що жінкам доводиться надто довго чекати, щоб вийти заміж, оскільки чоловіки не поспішають робити пропозиції. Вона просила дати таку можливість жінкам. Є також традиції, коли жінка отримує на свою пропозицію відмову. Чоловікові доведеться її компенсувати - наприклад, купивши їй рукавички або шовкові сукні.

В інших культурах додатковий день високосного року вважають днем невдачі. У Греції традиційно не рекомендують одружуватися у високосний рік, особливо - 29 лютого. Забобони кажуть, що будь-який шлюб у високосний закінчується розлученням. У Шотландії вірили, що додатковий день у році - це час, коли відьми збираються, щоб завдати людям лиха. Деякі шотландці досі вважають, що пологи 29 лютого приносять нещастя.

В інших культурах, навпаки - цей день народження вважають щасливим. Деякі астрономи навіть кажуть, що якщо ваш день народження припадає на 29 лютого, ви маєте унікальні таланти.