У період біди та болю, що пронизує Україну, цілющим ковтком життєвої енергії, утвердженням віри в непереможність великого народу стають прадавні символи його духовності — традиції. А різдвяні колядки й щедрівки — це своєрідні обереги, які наснажують силою, пророкуючи: допоки лунатимуть вони на українській землі, доти не зможе здолати нас жодна зла сила.

Тож цьогорічний фестиваль колядок і щедрівок, який відбувся у Волочиську, став ще одним свідченням вшанування давніх християнських традицій, єдності громади, а ще — щирої подяки воїнам Збройних сил України. У фестивалі колядок і щедрівок «Де святиться — веселиться свята Йорданівська водиця» взяли участь 33 творчих колективи з населених пунктів територіально громади та міста Волочиська.
Проте славиться Волочищина не лише пісенним талантом своїх жителів, а й господарським. Дбайливі руки господинь із кожного старостату приготували смачні різдвяні страви, аби почастувати гостей фестивалю і зібрати кошти для потреб захисників. Серед різноманіття цієї смакоти — і лежні Людмили Лисак із села Маначин. Саме ця стародавня страва, рецепт якої в її родині передають із покоління до покоління, увійшла до переліку кращих рецептів незвичайних регіональних страв завдяки проєкту «Фуд-гід Україною».
Під час цього різдвяного благодійного ярмарку зібрали 11 тисяч гривень, які передадуть на підтримку Збройних сил України. Наша допомога дуже важлива, бо кожна гривня — це внесок у закупівлю дронів, автомобілів, маскувальних сіток та іншого, що може врятувати життя хлопців. І нехай українська коляда, щедрівка, що шириться нашим краєм, не лише надихне, а й підтримає їх.