16 січня 1954 року на карті України замість Проскурова з’явився Хмельницький.

Відповідно змінила назву й область. Це перейменування стало певною несподіванкою не лише для мешканців міста та області, а й для більшості місцевих чиновників. Було відомо, що СРСР з розмахом відзначає надзвичайно важливу ідеологічну подію – 300-річчя т.зв. «возз’єднання України з Росією». Однак інформація, що цей ювілей торкнеться Проскурова, до останнього дня, не розповсюджувалась. Проте, отримавши 16 січня відповідні вказівки, швидко зорієнтувались та в авральному режимі розробили план відзначення такої події.

Уже наступного дня в містах та селах краю відбулись урочисті мітинги з нагоди цієї події. 19 січня обласна рада на швидкоруч погодила розроблений план заходів святкування. Він вміщував 40 пунктів, серед яких на квітень були заплановані книжкові виставки в усіх бібліотеках області; на травень – народні гуляння, спортивні змагання та виступи художніх колективів; на червень – виставки в музеях на честь Богдана Хмельницького; у липні – кінофестиваль; у серпні – художня виставка; з вересня – цикл святкових вечорів та виховних годин у школах.
Не залишились осторонь й трудівники промисловості та сільського господарства. За прийнятою на ті часи традицією колективи брали на себе понадпланові завдання. Так, робітники Ізяславської МТС достроково до початку весняних робіт відремонтували 53 трактори; залізничники ст.Гречани до травня перевезли понад планово 142 тис. тон різних вантажів; працівники Кам’янець-Подільського верстатобудівного заводу до жовтня виконали річний план тощо. Й все це на честь 300-річчя «возз’єднання» та перейменування області! Але більш за всіх «порадували» колективи Хмельницького пивзаводу та Кам’янець-Подільської тютюнової фабрики. Перше підприємство у 1954 р. освоїло два нових види пива – «Ювілейне Переяславське» та «Український медок», а інше – випустило понад план 65 млн. цигарок!
Цього ж року голова міськвиконкому Андрій Шоханов виступив з ініціативою встановити в обласному центрі пам’ятник Богданові Хмельницькому.