22 січня день святого великомученика Тимофія.

Ця релігійна постать викликає неабияку цікавість насамперед тому, що Тимофій Ефеський був учнем апостола Павла та християнським святим.

Народився святий Тимофій в місті Ліста (6 разів згадується в Новому Завіті), що в Малій Азії. Коли апостол Павло вперше відвідав місто для проповідування християнського Євангелія й зцілив там кульгавого від народження, багато жителів, побачивши зцілення на свої очі, увірували в Господа. І серед них були бабуся Тимофія Лоїда і його мати Євнікія. Тож їхня віра поширилася і на Тимофія.
Тимофій відразу став учнем апостола Павла і його вірним супутником. А святий любив Тимофія як рідного і часто називав в Посланнях своїм названим сином.
Апостол Павло бачив, як важко йому відстоювати свою ефеську паству від «хижих вовків», що вдерлися до неї. Тому він написав послання Тимофію між першим і другим своїм ув’язненнями. Він наказує молодому поводиреві церкви «стерегтися базікання і суперечок (хибного) знання, неправдиво названого так», але «додержувати заповідь (Христову) чистою і бездоганною аж до з’явлення Господа нашого».
Очевидно, Тимофій не був людиною дуже міцного фізичного здоров’я, і Павло зворушливо, дуже по-батьківськи радить йому «не пити самої тільки води, а пити й трохи вина заради шлунка й численних недугів» (тоді вірили, що розбавлене водою червоне виноградне вино лікує найрізноманітніші хвороби).
Святий Тимофій, висвятившись на єпископа Ефеської Церкви, керував нею 15 років. Коли апостол Павло перебував у в’язниці і знав, що його чекає мученицька смерть, то викликав до себе вірного учня, щоб попрощатися з ним.
Святий Тимофій свій життєвий шлях теж завершив як мученик.
В Ефесі язичники проводили свято на честь ідолів і носили їх по місту, супроводжуючи нечестивими обрядами та піснями. Святий єпископ Тимофій вірно ніс Слово Боже, намагаючись зупиняти і напоумляти засліплених ідолопоклонством людей. Але розлючені язичники кинулися на святого, волочили його по землі і врешті забили камінням.
У IV столітті його мощі перенесли до Царгорода в храм Святих Апостолів.