Як повідомив на своїй сторінці у фейсбук Державний історико-культурний заповідник «Самчики», в рамках проекту «Співпраця під час війни» музей-маєток отримав друге дарування від громадянки Канади українського походження пані Олени Берикул-Криворучко, яка мешкає в місті Беррі, Онтаріо.

Це експонати з її приватної колекції побутової порцеляни ХІХ-ХХ ст.. Своїм шляхетним вчинком пані Олена робить вагомий внесок в культурне відродження своєї історичної Батьківщини для поглиблення співпраці між українцями світу як єдиного народу, сприяння розвитку волонтерства та добровільного дарування в Україні. За бажанням благодійниці подарована нею колекція порцеляни стане частиною постійних та тимчасових експозицій в парадних залах Палацу, а також буде використовуватись для проведення тематичних чаювань, майстер-класів з вивчення порцеляни, фотосесій, інтерактивних екскурсій.
Дарування – це підібраний у стилі Імарі посуд для накриття обіднього столу в Червоній залі Палацу на 6 осіб під умовною назвою «З чого їли, з чого пили…» загальною кількістю 92 предмети, які поповнять основні фонди Заповідника.
У новому туристичному сезоні відвідувачі заповідника зможуть помилуватися новими експонатами та дізнатись цікаві факти про історію та використання порцеляни.