У березневі дні вшановується український геній, пророк, великий поет, художник, людина незвичайної долі й таланту – Тарас Григорович Шевченко. До його пам'ятників кладуть квіти, його вірші цитують з особливим трепетом.

Шевченківські дні для кожного українця переплітаються у вінок щемливої синівської любові до нашого духовного батька, апостола правди і свободи, котрий все життя поклав на вівтар служіння своєму народові, його захисту і возвеличенню.
З нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у місті Хмельницькому відбулося урочисте покладання. З вдячністю та шаною живі квіти до пам’ятника Великому Кобзарю поклали керівники міста й області, депутати обласної та міської рад, представники силових структур, громадськість міста.
Поезія Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу. Його твори – це вся Україна на долоні, це правда і відвертість, це сила, яка підіймала дух, загартовувала, відроджувала українців у будь-які періоди життя народу.
І сьогодні, у гіркий час великої війни, ми знову і знову звертаємося до поета. Заповіт Тараса Шевченка нині лунає як ніколи важливо, його слова стають міцною опорою для нашого духу. Він, як голос народу, закликає нас не забувати про гідність, про наші права і свободу; навчає боротися за справедливість і незалежність, навіть ціною власного життя.
Учасники заходу вшанували загиблих героїв, які віддано присвятили себе боротьбі за українську землю та ідеали, втілені у словах Тараса Шевченка. Хвилина мовчання стала символом нашої поваги і вдячності тим, хто віддав своє життя за майбутнє української нації!
В ході заходу у виконанні Хмельницького академічного муніципального камерного хору прозвучали Державний Гімн України, музичний твір на слова Тараса Шевченка "Не журися, Україно!".