Стрічка здобула перемогу у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це перший Оскар в історії України.

Крім "20 днів у Маріуполі", у категорії "Найкращий документальний фільм" змагалися ще чотири стрічки: Bobi Wine: The People’s President ("Бобі Вайн: Народний президент"); The Eternal Memory ("Вічна пам'ять"); Four Daughters ("Чотири доньки"); To Kill a Tiger ("Убити тигра").

Стрічка "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. Режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення росією Маріуполя.
Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.
Стрічка також перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".