Під патронатом голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва відбувся ІІ тур обласного літературно-мистецького фестивалю-конкурсу «СловоТворчі», присвячений Всесвітньому дню поезії. Проводився він також у рамках першого Національного тижня читання поезії, що тривав з 16 до 24 березня.

Перший тур фестивалю відбувся у дистанційному форматі. Понад 150 учасників надіслали відеозаписи прочитаних віршів – своїх або інших письменників України, проявивши виразність читання та акторську майстерність.
Оцінювали конкурсантів: Майя Онищук – директорка Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, заслужена артистка України (голова журі); Віталій Міхалевський – поет, голова Хмельницької міської організації Національної спілки письменників України, голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка; Дмитро Гусаков – головний режисер Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького; Альона Радецька – методистка І категорії медіа-інформаційного відділу Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, членкиня Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України; Інна ТІМОШ – методистка сектору креативних індустрій Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.
До ІІ туру пройшло 70 конкурсантів, які проявляли свої творчі здібності у п’яти номінаціях («патріотична лірика», «філософська лірика», «любовна лірика», «пісенна лірика», «авторські твори») та в різних вікових категоріях. Серед учасників були люди різних професій: освітяни, працівники закладів культури, продавці, юристи та ін. Усі вони продемонстрували свою любов і повагу до поезії, яка об’єднала їх на одній сцені.
Дипломами за І місце та подарунками від голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк нагороджено 15 «словотворців». У номінації «Патріотична лірика – Заріна Рибакова з Хмельницького, Анна Петрова з села Русанівці Меджибізької територіальної громади, Василина Шимчук із Заслучненського ліцею імені О. Іщука в категорії від 6 до 10 років. У цій же номінації Анна Нікіфорова з міста Нетішина, Анастасія Баран, яка навчається в Зіньківському ліцеї, були кращими серед конкурсантів 10-15 років. А Тарас Задерей із Білогір’я, студент Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, здобув перемогу в категорії читців від 15-20 років. Наталія Дем’янюк, його землячка, яка працює в Білогірському суді, посіла першість серед читців віком від 21 року.
Кращими в номінації «Філософська лірика» журі визнало Вікторію Гринь та Матвія Казмірчука, які навчаються у Судилківському ліцеї. Відзначені у цій номінації старші виконавці поетичних творів – Яніна Такун із Полонного (15-20 років), В’ячеслав Пономар із Меджибожа (від 21 року).
Вразила компетентне журі і виконання поетичних творів Софією Янковою з Великозозулинецької ЗОШ І-ІІІ ст., Юрія Наліжитого з села Клинове Сатанівської територіальної громади, Алли Бійчук з Ямполя, Юлії Висоцької з міста Полонного, які читали авторські твори.
Висловити своє захоплення та нагородити переможців фестивалю-конкурсу «СловоТворчі» завітала Тетяна Зеленко, заступник керівника виконавчого апарату Хмельницької обласної ради. «За словами геніальної української поетеси Ліни Костенко: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Людство має навчитися цінувати поетичні рядки і відкривати в них істинне багатство», – наголосила Тетяна Іванівна.
Інші конкурсанти були нагороджені дипломами за ІІ і ІІІ місця.
Справедливо кажуть, що поезія – це світло, яке проникає у наші серця і дарує тепло, яким хочеш ділитися з іншими. І фестиваль-конкурс «СловоТворчі» вкотре переконав у цьому.