У минулому номері газети ми розповідали, що, готуючись до відкриття туристичного сезону, працівники Меджибізького державного історико-культурного заповідника працюють над створенням нової експозиції — весільних віночків ХІХ-ХХ століть.

А їхні колеги з Деражнянського міського історичного музею днями організували унікальний захід — майстер-клас із виготовлення елементів українського весільного воскового віночка. Саме такий восковий віночок був традиційною прикрасою, яку використовували наречені на Поділлі з кінця ХІХ століття до кінця 80-х років ХХ століття. На Деражнянщині проживає єдина на Хмельниччині майстриня Людмила Пшенична, яка створила чудову колекцію таких віночків. Ще з дитинства Людмила Іванівна запам'ятала напрочуд гарні віночки, в яких виходили заміж дівчата з села Літки. Створення воскових віночків стало великим захопленням майстрині. Тож, окрім майстер-класу, було презентовано колекцію виробів Людмили Пшеничної. А також — весільне вбрання, автентичні воскові віночки, фотосвітлини, прикраси, весільні рушники з колекції Деражнянського міського історичного музею, музею подільської вишивки та побуту села Маниківці, краєзнавчої кімнати села Літки. Така дивовижна краса, що таїть цікаві історії, по-справжньому надихає.
Працівники Деражнянського історичного музею запрошують на спеціалізовані екскурсії «Весільні традиції, звичаї та обряди на Деражнянщині» і ознайомитися з колекцією воскових віночків майстрині Людмили Пшеничної.