Урочистості з нагоди Дня захисника України розпочалися в Хмельницькому на плацу Національної академії Держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького. І пояснення цьому доволі просте – саме прикордонники першими зустрічають ворога, саме за ними – священні рубежі країни, тож академія – кузня справжніх козаків.

Гордо зринув у небо Гімн України. Ректор закладу полковник Олег Шинкарук зачитав привітання голови Держприкордонслужби України Віктора Назаренка, привітав присутніх й від себе особисто. «Сьогодні ми вперше святкуємо День захисника України. Це – день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за свою землю і відстоював суверенітет України після здобуття нею незалежності. Це свято тих, хто сьогодні боронить Україну, стоїть на передових рубежах, – зазначив Олег Миколайович. –  Зараз у строю  справжні патріоти.   Курсанти четвертого курсу у складі трьох мотоманеврених груп гартувалися умовами неоголошеної війни».
«Сьогодні пишеться непроста історія життя, яка тісно переплітається із щоденним подвигом захисників України», – констатував голова облдержадміністрації Михайло Загородний, вітаючи присутніх зі святом.
Усіляких гараздів бажав нинішнім і майбутнім захисникам України й очільник УМВС України в області Микола Семенишин.
І Михайло Загородний, і Микола Семенишин нагороджували курсантів й викладачів академії грамотами, вручали подяки. На урочистостях хвилиною мовчання вшанували тих, хто своє сьогодні віддав заради нашого завтра. Започаткували нову традицію – тепер щорічно у День захисника України, що знаково збігся з відзначенням Покрови Пресвятої Бородиці й Днем українського козацтва, покладатимуть квіти до Меморіалу слави прикордонників усіх поколінь…
Були молитва за Україну і сповнені бойовою звитягою й патріотизмом, просякнуті козацьким духом й традиціями століть пісні прикордонників. «Нам не потрібно слави, хай мир панує з нами», – співали юні козаки з непохитною вірою, що зовсім скоро  довгоочікуваний мир настане.
Демонстрували цього дня в академії присутнім й зразки сучасної техніки, зброї… Всі як один бажали, аби слугувала вона лише для навчань. Проводили екскурсії учням шкіл міста, пригощали дітлахів армійською кашею і традиційно крокували святковим маршем.