У присутності президента України Володимира Зеленського керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман підписали Меморандум про співпрацю, який передбачає розміщення реакторів Westinghouse AP1000 в Україні.

Енергоатом обрав технологію компанії Westinghouse AP1000 для втілення довгострокових цілей з будівництва нових атомних енергоблоків в Україні. Цей Меморандум зміцнить обидві компанії та допоможе Україні досягти цілей декарбонізації, використовуючи чисту, надійну та доступну ядерну енергію.

Меморандум передбачає участь компанії Westinghouse в добудові четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій України. Загальна орієнтовна вартість проекту близько 30 млрд доларів США.

Установка AP1000 – це перевірений реактор покоління ІІІ+. Він має унікальні, повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність та здатність працювати в маневреному режимі. Ця технологія надає переваги в області закупівель, будівництва, ліцензування, експлуатації, технічного обслуговування та локалізації.

Технологія AP1000 компанії Westinghouse – єдина з технологій реакторів покоління III +, ліцензована Комісією з ядерного регулювання США й у кількох країнах Європи та Азії. Чотири блоки AP1000, які вже працюють у Китаї, встановлюють рекорди за експлуатаційними характеристиками – тривалістю планово-попереджувальних ремонтів при введенні в експлуатацію й перевантажуванні палива, а також за коефіцієнтом використання встановленої потужності.

В церемонії урочистого підписання документу, що відбулася в штаб-квартирі Міністерства енергетики США в м. Вашингтон (округ Колумбія) також взяли участь міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики США пані Дженніфер Гренхолм.

Для довідки:

Westinghouse Electric Company є світовим лідером в ядерній енергетичній галузі й провідним постачальником продукції та технологій для енергокомпаній по всьому світу.

В 1886 році її заснував винахідник, промисловець і підприємець Джордж Вестінгауз, в 2007 придбана японською компанією Toshiba. Тож нині це японо-американська електротехнічна і ядерноенергетична світова компанія з виробництва ядерних реакторів з водою під тиском і киплячих реакторів реакторів, один з лідерів виробництва палива для АЕС (близько 20% всіх світових поставок реакторного палива) . 

В даний час близько 75% світового ринку ядерного палива (річний оборот якого складає понад 35 мільярдів доларів США), поділено між трьома компаніями світового рівня: американо-японською «Вестінгауз» (31%), французькою Areva (27%) і російською ТК «ТВЕЛ» (17%). Разом з тим як велика транснаціональна корпорація «Вестінгауз» контролює до 50% всіх комерційних енергоблоків світу.

Також «Вестінгауз» є акціонером ТОВ "Вестрон" (Харківська інженерна компанія), яка багато років займається системами АСУТП і працює як для вітчизняних, так і для зарубіжних АЕС в Іспанії, Англії, Японії та Південній Африці.

Численні офіційні перевірки в Україні протягом багатьох років доводять, що безпечне та ефективне використання палива «Вестінгауз» на українських АЕС проходить точно у відповідності до його технічних характеристик; при цьому не виявлено жодних відхилень у роботі палива. Якість шведських паливних збірок «Вестінгауз» вища, ніж у російських збірок компанії ТВЕЛ, при нижчій вартості збірок «Вестінгауз».

Так у 2017 році Україна імпортувала 49% палива компанії ТВЕЛ і сплатила за нього 69% усієї суми річних витрат на ядерне паливо. В той час як доля палива «Вестінгауз» склала 51%, а витрати на нього в грошовому еквіваленті склали 31%.

У січні-липні 2018 року Україна придбала ядерне паливо ТВЕЛ вартістю 1,13 мільйонів доларів США за тонну, в той час як вартість палива «Вестінгауз» за тонну складала лише 710 тисяч доларів, тобто російське ядерне паливо дорожче ніж паливо «Вестінгауз» на 59%.