Двічі на рік збирає урожай картоплі фермер з Немичинців Олександр Машталер. Каже, першу партію садить на початку червня, другу ― у перших числах серпня.

Картопля, яку виростив фермер, вересень 2023 рік.

Олександр Машталер розповів, що вже кілька десятків років експериментує з картоплею.
“Ми будемо копати картоплю на початку жовтня, вона так краще зберігається. Тому що зараз глобальне потепління і картопля накопичує за літо тепло, особливо, коли висока температура, вона нагрівається. Коли ми її раніше копаємо і заносимо до погреба, вона це тепло віддає”, ― говорить Олександр.
За словами фермера, через це утворюється подвійний конденсат ― на картоплі та в погребі: “Через це вона погано зберігається. І гноїння, і рано проростає навесні. Якщо ж ми трохи змістимо посадки, десь в район кінець травня – на початку червня, то тоді картоплю можна копати кінець вересня – початок жовтня. І вона гарно визріє, буде підготовлена, оскільки низькі температури, до зберігання, тоді конденсату практично не буде”.
Олександр Машталер назвав сорти картоплі, які у нього ростуть: “Белла Роса” ― німецький сорт. Вона практично рання, гарно зберігається, гарні смакові властивості й дає непоганий врожай. Також сорт “Княгиня” ― непоганий сорт. Вона має хорошу врожайність, смакові якості добрі, дуже гарно зберігається”.
Фермерством Олександр Машталер займається 32 роки. За цей час, каже, зробив такі висновки: “Не можна садити картоплю на 30-50 сантиметрів між рядками. Має бути відстань хоча б 70-80 сантиметрів. Два рази вже її підгорнули, бульби будуть хороші. І урожай, теж, буде непоганий”.
Свою картоплю фермер від жуків не кропить. Олександр розповів чому: “Жуки були на тій картоплі, яку саджали раніше. На цій практично немає. Було декілька штук, але картопля вже набрала силу, жук ніякої шкоди їй не зробить. І виходить екологічно чиста картопля. Жуків немає, оскільки трохи пізніша посадка, трохи пізніше збирання і гарне зберігання. І навесні не проростає так в погребах”.
Другу партію картоплі Олександр Машталер посадив на початку серпня, щоб мати молоду картоплю восени. За словами фермера, йому подобається експериментувати й ділитись своїми спостереженнями з людьми.