Про таких успішних і знаних у країні керівників, як генеральний директор підприємства “Старокостянтинівцукор” та потужної компанії “ASPIK GROUP” Олександра Співака кажуть: створив себе своїми руками й глибоким розумом.

Відомо, що здебільшого кожен випускник школи, мов той витязь на роздоріжжі, гадає, який-то шлях обрати. Для Олександра такої дилеми не існувало, бо виріс він у родині відомих в області цукроварів і вже, безсумнівно, мав би продовжувати славну династію. Оскільки солодке золото створював дідусь Олександра, який піввіку працював на Старокостянтинівському заводі. Батько й мати трудилися на Теофіпольській цукроварні. До речі, саме Співак-старший, Михайло, у 70-их роках стояв біля витоків будівництва Теофіпольського цукрового комбінату. Отож, кому як не Олександру випала місія продовжити дідівську й батьківську справу. Забіжимо наперед і зазначимо, що в нинішній команді керівника працюють його дружина Ірина та племінники.
Так ось, озброївшись знаннями, які отримав у двох вишах — Київському технологічному інституті харчової промисловості й Тернопільській академії народного господарства, й здобутками від перших своїх посад слюсаря, а згодом інженера з автоматизації Теофіпольського цукрового заводу, через власні руки, до найменших мікронів, відчув тонкощі цукроваріння. Пізнавши практику й теорію, помножену на багаторічний досвід, Олександр Михайлович відбувся як відомий, талановитий керівник цукрової галузі в Україні. Про це свідчить, насамперед, відчутна частка цукру, вироблена підприємствами, які він очолює. До речі, продукція ця — найвищої якості, яку шукають на солодкому ринку споживачі. Нині керівник робить усе, щоб цей ринок мав статус світового. А втім варто пригадати, що свого часу Олександр Михайлович прийняв Старокостянтинівське підприємство із потужністю 2,8 тисячі тонн переробки на добу. На сьогодні цей показник наростили майже до п’яти тисяч. Та й в технологічному аспекті є своя родзинка. Завод працює на вугіллі, досягаючи температури 5000С й тиску 65 атмосфер, коли в більшості подібних підприємств температура цукроваріння 380-4000С, а тиск 40 атмосфер. То й не дивно, що цукор Співака і якісніший, і кращий, і поживніший.
Керівник не приховує, що інше його дітище — Шепетівський цукровий завод — працює на газу. Якщо з вугіллям ситуація стабільна, то проблема із газопостачанням таки гостра. І тут ніде діватися. Бо енергетична складова у собівартості продукту досить висока і складає 30-35 відсотків в одній його тонні.
Безперечно, генеральний директор упевнено дивиться в майбутнє. Не приховує, що має плани з використанням біогазу, як новацію, щоб генерувати його зі стічних вод, потім на очистку і надалі використовувати в технологічному процесі. Тут тобі й енергетична складова і фактор безвідходного виробництва. Ще він блискуче реалізовує проєкт на будівництво фасувальних цехів, щоб урізноманітнити види тари від одного кілограма до тонни. Акцент — на упаковці із паперу.
Заслуговує також на окрему увагу й громадська діяльність Олександра Співака. Він — депутат обласної ради кількох скликань, а ще засновник благодійного фонду родини. Приміром, традиційно забезпечує солодким продуктом усі дошкільні заклади Старокостянтинівської ТГ.
Із батьківської науки Олександр Михайлович перейняв, що “золоті жнива”, тобто новий сезон цукроваріння, завжди починається з Божого благословення. І цьогоріч нову сторінку Старокостянтинівського підприємства відкривали молитвою, яку спрямував отець Степан. Він освятив виробничі приміщення та надихнув усіх працівників на добру державну справу. В свою чергу Олександр Михайлович підкреслив, що сьогоднішній сезон стартував із молитвою за наших захисників і з вірою в нашу Перемогу та наснагою працювати на результат в ім’я своїх родин та всієї України.
А від редакції “Подільських вістей”, які десятки років є родинною газетою відомих в Україні творців солодкого золота Співаків, додамо, що їхній гідний продовжувач справи Олександр Співак 30 вересня відзначає свій золотий полудень віку. Тож маємо за високу честь адресувати Вам, Олександре Михайловичу, щирі, сердечні вітання. Насамперед подальшої, блискучої, життєвої ходи, яка заслуговує на велику шану й визнання. Нехай на складних дорогах-перехрестях супроводжують Вас удачі, перемоги і непідкупні, щирі друзі. Не просіть у Бога легкого життя, просіть, щоб він створив Вас ще сильнішим. А Ви таким і є!
З роси і води Вам, наш знаменитий ювіляре!