«У планах до кінця 2022 року було вийти на видимі результати щодо сміттєпереробки – реконструкції сміттєзвалища і будівництва сміттєпереробного комплексу. На це нам вдалося залучити кредит від ЄБРР і грантові (безповоротні) кошти від Інвестиційної платформи сусідства ЄС - 5 млн євро. Минулого року після перемовин вдалось залучити ще додатково 1,25 млн євро гранту.

24 лютого 2022 року наші плани змінилися. Наші партнери навіть зважаючи на форс-мажор не відмовилися від договірних зобов’язань. Дещо призупинили, частину робіт після невеликої паузи проект знову запустили.
Минулого року провели передкваліфікацію з відбору компаній для проєктування та будівництва сміттєпереробного комплексу. На жаль, перша передкваліфікація не відбулася через малу кількість учасників і невідповідність їх вимогам. На жаль, в умовах війни світові компаній боялись будувати в Україні такі обʼєкти. Однак вже цього року відбулась нова передкваліфікація. Маємо три учасники – польську, грецько-турецьку та американську компанію. Зараз їх документи оцінюють і тоді стане відомо, чи пройшли вони передкваліфікацію.
Після цього буде другий тур, повноцінний тендер і переможець на будівництво сміттєпереробного комплексу!
Також зараз триває перший етап тендеру з рекультивації діючого полігону і будівництво двох нових карт під полігон. Етап триватиме до 24 жовтня. Віримо, що матимемо учасників і реалізуємо проєкт.
Тендер на встановлення системи очистки фільтрату тривав з 18 січня 2022 року та переносився кілька разів. Прийом пропозицій завершився 28 квітня 2023 року. Переможцем було визнано консорціум компаній UAB «Arionex LT» (Литва) та «Rotreat Abwasserreinigung» GmbH (Австрія).
Основним завданням підрядника є виготовлення проєкту та встановлення станції очистки фільтрату потужністю 200 м3 /добу, що працюватиме на системі зворотного осмосу. Також підрядник збудує під’їзду дорогу до об’єкту, встановить резервуари накопичувачі та проведе усі додаткові необхідні роботи.
Зараз у Хмельницькому перебуває Ірмантас Сідлаускас, директор проєкту, представник консорціуму компаній з Литви та Австрії UAB «Arionex LT» and «Rotreat Abwasserreinigung» GmbH, голова офісу «Arionex LT» в Україні разом із командою. Сьогодні спілкувалися з ним щодо особливостей будівництва станції очищення фільтрату. Пан Ірмантас запевняє, що через рік ми зможемо разом випити склянку води, отриманої від очищення фільтрату зі сміттєвого полігону.
Тішить, що наші партнери не бояться розпочинати роботи у час війни і розуміють, що нам потрібно рухатися вперед, інакше проблема із відходами ставатиме все більшою.
Одразу ж додам, кошти на реалізацію - це грант від ЄС (6,25 млн євро) і ресурс ЄБРР. Вони цільові, їх не можна витрачати на жодні інші потреби!
Працюємо далі…
Тримаймо стрій!», - розповів міський голова Олександр Симчишин на власній сторінці у мережі фейсбук.