необхідна умова підтримки Збройних сил України та забезпечення життєдіяльності громади
Відбулося засідання комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та міської робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати на території Хмельницької міської територіальної громади. На засідання запросили керівників підприємств, приватних підприємців, у працівників яких середній розмір заробітної плати менший, ніж законодавчо встановлений мінімум (6700 грн.). Зокрема, заслухано роботодавців медичної та транспортної галузей (приватних підприємств). Підприємцям наголошено на необхідності оформлення усіх найманих працівників та доведення заробітної плати до рівня, не нижчого за законодавчо встановлений мінімум.

Заступник міського голови Микола Ваврищук ознайомив присутніх із ситуацією офіційного оформлення найманих працівників, підвищення рівня заробітної плати та легалізації «тіньових» трудових відносин у Хмельницькій громаді.
Зокрема, станом на 01.10.2023 р. заборгованість із заробітної плати на двох підприємствах громади і становить 647,0 тис. грн., зменшилась порівняно з початком року вдвічі - на 658,6 тис. грн.
Протягом 2023 року робочою групою зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення (Управлінням праці та соціального захисту населення спільно з Управлінням торгівлі та Фінансовим управлінням), з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи відвідано понад 3025 суб’єктів господарювання. В ході заходів 458 громадян повідомили, що не перебувають в офіційних трудових відносинах. За результатами відвідувань легалізовано понад 312 громадян.
На зібранні обговорювалися проблемні питання діяльності роботодавців, погашення наявної заборгованості, налагодження діалогу між бізнесом та владою міста. Наголошувалося, що ситуація у країні непроста, триває війна, і це позначається на громаді, на платниках податків. Констатувалося, що в умовах активної фази війни значно зменшились суми податків та обов’язкових платежів, які надходять до бюджетів різних рівнів, зокрема у зв’язку із зменшенням кількості роботодавців та працюючих громадян. Водночас усі повинні розуміти важливість офіційних трудових відносин, сплати податків та наповнення бюджету громади, адже значна частина коштів з міської казни спрямовується на допомогу ЗСУ, зокрема військовим частинам, які дислокуються на території громади. У воєнний час економіка має працювати в посиленому режимі і всі зусилля маємо спрямувати на нашу перемогу.

«1800 гривень - середня офіційна заробітна плата одного з приватних медичних центрів міста. 3 тисячі гривень - середня офіційна зарплата на підприємстві, яке робить ремонт і техогляд дорогих авто. 4 тисячі гривень офіційно платять працівникам торгового підприємства у нашому місті. Це - офіційні дані. Війна в країні, поки що, не всіх навчила бути відповідальними підприємцями. Але ж ми хочемо перемогти у війні. І жити достойно. Як в Європі. Але податки платити не на часі... Сьогодні у нас має утворюватися новий суспільний договір, між владою, контролюючими органами, суспільством і бізнесом. Починати дискусію. Ситуація критична. Бюджет потрібно наповнювати, адже першочергово кошти з бюджету йдуть на підтримку військових, з усіх податків Хмельницька міська територіально громада перерахувала 600 млн грн нашим військовим підрозділам. Як завжди, дякую відповідальному бізнесу за роботу і наповнення бюджету. Саме з такими, як ви, ми зможемо побудувати нову Україну!» - зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук.

Під час наради представники контролюючих, правоохоронних та інших органів поінформували присутніх про основні показники результатів їхньої роботи, а також про зміни в законодавстві, в частині наявних повноважень в умовах воєнного стану.
Сергій Ямчук, начальник Фінансового управління міської ради, зупинився на питанні наповнення бюджету Хмельницької міської територіальної громади. Нагадав, що майже 80 % від усіх доходів бюджету громади припадає на два податки: 68% - податок з доходів фізичних осіб і грошове забезпечення та 12 % - єдиний податок. Наголосив, що це два ключових податки з доходів, і бізнес, які забезпечують до 80 % надходжень всіх доходів бюджету нашої громади. За словами Сергія Ямчука, на сьогоднішній день за 9 місяців планові показники по доходах виконані, проте Уряд зареєстрував у Верховній Раді України проєкт Закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України». Він суттєво вплине на доходи громад. Адже передбачає вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року.

«За 9 міс. 2023 року загальні надходження до загального фонду громади становлять 3,1 млрд грн, з яких 1 млрд грн, а також 600 млн. грн, про які повідомив Микола Ваврищук, ми спрямували на підтримку військовослужбовців: родин військовослужбовців, сімей, на жаль, загиблих Героїв (їхніх дітей, батьків). Це різноманітні пільги, починаючи від безкоштовного харчування у школах, оздоровлення, проїзду у громадському транспорті, пільги на комунальні послуги, підтримка родин в частині продуктових наборів тощо. Пріоритет міської влади – підтримка військових частин. Також з 2016 року надаємо пільги військовим частинам на земельний податок (100%). На підтримку ЗСУ ми спрямували третину коштів.
Враховуючи зміни, які відбуваються, ми прогнозуємо зменшення бюджету, в цілому по громаді, на понад 30 %, тобто бюджет буде зменшений на третину. Майже 30 % від загальної кількості платників ПДФО виплачують зарплату, нижчу мінімальної заробітної плати, ще 13% - на рівні мінімальної заробітної плати, це майже половина від усіх роботодавців» - проінформував Сергій Ямчук.

Начальник Фінансового управління також нагадав, що у законопроекті «Про Державний бюджет» на 2024 рік з квітня підвищується мінімальна зарплата, яка становитиме 8 тис. гривень. Водночас наголосив, що і наступного року місто, хоч і в менших обсягах, продовжуватиме підтримувати Збройні сили України та забезпечуватиме життєдіяльність громади, яка залежатиме від рівня сплати податків, в основному: ПДФО, єдиного податку, плати за землю, акцизних податків, які, за його словами, забезпечують понад 90 % надходжень до бюджету.
Підприємцям наголошено на необхідності оформлення усіх найманих працівників, робота у цьому напрямку буде посилюватися.
За підсумками засідання ухвалено низку рішень, направлених на поступове зменшення та ліквідацію боргів, підвищення рівня заробітної плати, легалізацію трудових відносин.