Нещодавно у Хмельницькому презентували консультаційний Центр розвитку фермерства “Врожай Перемоги”.
«Як і будь якому бізнесу, фермеру важливо орієнтуватися на споживача і майбутні канали продажу. І думати про них потрібно не тоді, коли врожай вже зібрано, а ще перед посівною. Адже спосіб продажу визначає вимоги до продукції, наприклад, сорт, поживна цінність, розмір, колір та інші параметри. А це потребує зміни підходів до ведення свого бізнесу, і саме з цим може допомогти наш Центр»,- наголосила під час презентації Тетяна Лебухорська, голова Буковинської агенції регіонального розвитку.

Під час заходу один із учасників зауважив, що сьогодні також потрібно вчитися кооперуватися, проте наразі фермери ще не готові до такої кооперації, адже виникають постійні питання: де взяти гроші, куди рухатися і з ким.
Саме тому Центр зосередить свою роботу на наданні якісних безкоштовних послуг, що орієнтовані на потреби фермерів, інформуватиме фермерів про інновації у рослинництві та допомагатиме посилювати їхню спроможність адаптуватися до змін у агросекторі та нових потреб, змінювати свої бізнес-моделі, диверсифікуватись та залучати фінансові ресурси для розвитку бізнесу. Серед ключових напрямків:
Сільськогосподарське виробництво - плодоовочевий напрямок: підготовка ґрунту, підбір сортів та гібридів, система живлення, система захисту та допомога у пошуку допоміжних продуктів, нішеві культури.
Плодово-овочева переробка- післязбиральна доробка, організація переробки, сертифікація, HACCP.
Інноваційні технології у плодоовочівництві - точне землеробство, діджиталізація, системи зрошення, вертикальне вирощування.
Стале сільське господарство - способи екологічно-безпечного ведення сільського господарства, зменшення карбонового сліду у рослинництві, органічне сільське господарство.
Управління бізнесом - стратегія, бізнес-план, оподаткування, управління фінансами, юридичні питання.
Маркетинг та продажі - маркетингова стратегія, гуртовий та роздрібний продаж, HoReCa, farm to fork, реклама, SMM.
Фінанси - залучення грантів, кредитів, інвестицій.
Центр “Врожай Перемоги” вже запрацював у Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій та Вінницькій області, а незабаром надаватиме свої послуги також у Тернопільській та Рівненській областях.
Отримати консультацію в Центрі можна через офіційний сайт або соціальні мережі:

Сайт https://farmer.bard.cv.ua/

Фейсбук https://www.facebook.com/farmer.centre

Інстаграм https://www.instagram.com/farmer.centre/

Також подати запит на консультацію можна телефоном, за номером 093 663 58 78.

Довідково:
Проєкт реалізується ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” у партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільсько- господарських дорадчих служб України» та Громадською спілкою «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини».
Ініціатива реалізується в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі») за фінансування уряду Німеччини. Проєкт імплементується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.