Попри терористичні ракетні обстріли рф українські аграрії показують високу врожайність та швидкий темп намолоту гречки, - інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політик. Так, за даними Мінагрополітики українські аграрії в цьому році збирають рекордний врожай гречки. Це стало можливим завдяки рекордній площі посіву цієї культури у порівнянні з попередніми роками та високій врожайності. Станом на перший тиждень жовтня аграрії вже намолотили 173,8 тис. тонн гречки і це ще не кінець збору. Торік всього було зібрано близько 148 тис. тонн.

Навесні сільгосптоваровиробники збільшили площу посіву гречки, у порівнянні з минулим роком на 20 тис. га – до 141,5 тис. га. Це найбільша площа за всі роки незалежності України, яку засівали цією культурою.

Цього року завдяки сприятливим погодним умовам та Збройним Силам України обкіс гречки проходить швидше ніж торік. Уже зібрано врожай з 86% площ у порівнянні з 49% на аналогічну дату минулого року. Об’єм врожайності: поточний показник дорівнює 1,42 т/га, минулорічний становив 1,22 т/га.

Всі ці показники врожайності сприятимуть зниженню кінцевих цін на крупу, але залишається фактор дорогої доробки, логістики, пакування.

Лідерами з намолоту гречки є Вінниччина (23,40 тис. тонн) та Хмельниччина (22,50 тис. тонн). Минулого року на цей же період найбільше гречки було зібрано на Сумщині (15,37 тис. тонн) та Вінниччині (12,20 тис.тонн).

Зазначається, що у довоєнному 2021-му році було посіяно 91,90 тис. га гречки. Тоді було зібрано понад 105 тис. тонн, цей показник вважався рекордним.