Про переваги індустріальних парків і можливість створення їх на Хмельниччині йшлося ще кілька років тому. І ось цікаві ідеї перетворюються в реальність. Поблизу Городка, на місці фільтраційного поля колишньої цукроварні, розпочато роботи з будівництва «Вуглецево нейтрального екоагрохабу «Поділля-Городок».

Перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський, розповів журналістам, що це буде автономне промислове містечко з навчальними закладами, готелями, стоянками, елеваторами, укриттям, яке можна назвати екологічним хабом. Там розташують три заводи: з виготовлення неочищеного й очищеного медичного спирту з кукурудзи, з виробництва олій та переробки сміття.
— Вуглецево нейтральний говорить уже про те, що викиди вуглецю будуть мінімальними. Близько 70 відсотків продукції, яка буде вироблятися в цьому парку, йтиме на експорт, за кордон. Продукція буде сертифікована, вироблятиметься виключно на сертифікованому обладнанні з найвищою нормою екологічного захисту. Тому, в плані екології — це буде екологічний проєкт, екологічний хаб, — каже Артур Косінський.
На будівництво залучать приблизно 350 працівників, а для роботи всього індустріального парку знадобиться десь пів тисячі робітників. Індустріальний парк будуватимуть на площі 50 гектарів. Ця ділянка — в комунальній власності громади, яку на 35 років міськрада віддала в оренду приватному бізнесу з умовою, що цільове призначення землі не зміниться.
Держава мотивує бізнес створювати такі індустріальні парки звільненням від деяких податків. А от податки від діяльності розташовані у нас підприємства сплачуватимуть до місцевого бюджету.
Після реєстрації та обрання керуючої компанії, залучатимуть учасників парку. Це можуть бути як українські, так і іноземні інвестори.
Економічний розвиток, соціальний розвиток, робочі місця, розвиток інфраструктури, залучення інвестицій, розвиток малого і середнього бізнесу — таких перспектив варто очікувати від цього проєкту.
На наступний рік передбачено проєктування і будівництво мереж. Після цього вже, звичайно, саме будівництво заводів, цехів, фабрик, самого парку. Найближчі терміни запуску виробництва — 2026 рік, повідомляють у Городоцькій міській раді.