12 грудня в обласному центрі відбулося виїзне засідання Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування. Під час заходу наше місто ділилося своїм досвідом та напрацюваннями у вирішенні проблем із відходами.

«Найголовніше, що ми можемо показати іншим містам, це якісна системна робота в частині навколишнього середовища, особливо в частині поводження з твердими побутовим відходами. Насамперед ми розпочали системну роботу, яка передбачає формування екологічної свідомості, правильного поводження з побутовими відходами і створення відповідної інфраструктури, яка передбачає переробку та сортування сміття, збір небезпечних відходів і рух в напрямку створення повноцінного сміттєпереробного комплексу. Маємо землю, проект, фінансування і грантовий бюджет і якби не повномасштабне вторгнення, то на сьогодні ми мали б сучасний сміттєпереробний комплекс.
Також Хмельницький є учасником європейської програми «Зелені міста». Цьогоріч ми затвердили 10-річний план, який передбачає залучення величезних фінансових ресурсів і враховує абсолютно усі напрямки та пункти, пов’язані зі створенням хорошого навколишнього середовища і забезпечення нормальної екології», - розповів міський голова Олександр Симчишин.
У Хмельницькому активно працюють над питанням правильного поводження з відходами. На полігоні твердих побутових відходів діє дегазація, працює Навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр», два центри поводження з побутовими відходами, де сортують 13 фракцій, працює екобус, який приймає небезпечні відходи. Також в місті сортують скло та ПЕТ – відповідні контейнери розміщені на майданчиках у різних мікрорайонах міста. Як правильно поводитися з відходами розповідають дітям у садочках та учням у школах. Для більшого зацікавлення цьогоріч запровадили тури про сміття, під час яких учасники знайомляться з тематичними локаціями. У співпраці з Хмельницьким академічним обласним театром ляльок «Дивень» створено виставу, яка вчить наймолодших мешканців громади, як правильно його сортувати.
Заступник міського голови Микола Ваврищук розповів присутнім про виконану роботу, дослідження, напрямки подальшої роботи. Зокрема, у планах – рекультивація полігону, після завершення якої міський полігон ТПВ матиме вигляд великої зеленої гори, засадженої деревами та кущами. Такий досвід мають європейські міста. Також після будівництва заводу в Хмельницькому буде можливість сортувати одразу 5 видів відходів – скло, ПЕТ, паковання, органіку та змішані.
Також учасники засідання після спілкування відвідали полігон ТПВ, Центр управління відходами, Навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр» та ознайомилися з роботою дегазаційної установки.