У селі Головчинці місцеві мешканці скаржаться на роботу кар’єру. Там видобувають граніт, також працює асфальтна лінія. Через це на вулиці шум і пил.

Про це розповів житель села Головчинці Василь Мул. За його словами, камінь підривають вибухівкою і вдень, і вночі, дробарка може працювати цілодобово. «Пил летить на людські обійстя. Сніг на садибі, підвіконня вкриті пилом, це цемент. Цим всім дихають діти», — зазначив Василь Мул.
Мешканка Головчинців Тетяна Яковишина зазначає, коли породу підривають, не спить всю ніч, а вранці не виходить на подвір’я. «Вранці ми не маємо можливості виходити на вулицю, ми всі сидимо в хатах через цю пилюку. Ми всі задихаємось, носоглотка пече», — ділиться жінка.
Місцевий житель Олександр Грехньов каже, у нього в будинку, де мешкає з родиною, впала стеля. «Хата трясеться, коли вибухи. Від вибухів кожного разу тріщини утворювались, я хотів їх заробити. Тільки зачепив, все впало», — пояснив чоловік. Зі слів Олександра Грехньова, грошей на ремонт не має, тому звертався до директора кар’єру за допомогою, він відмовив.

Галини Чижовка каже, переїхала зі свого будинку у Головчинцях: «Скільки вони підривають, стільки воно все тріскає і тріскає. Ми з чоловіком зробили капітальний ремонт, чоловік помер, я перейшла до сина жити».
За словами Галини Чижовки, місцеві скаржились на шум, пил та руйнування осель в різні інстанції з 2011-го року. На підприємство приїздили комісії, але жодних порушень не знаходили, через це кар’єр продовжує працювати.
Жителі Головчинців зі скаргами пішли на зустріч до директора кар’єру Олександра Левицького. Він каже, що від підриву породи не може бути така вибухова хвиля: «Вибухівка сертифікована, великої вибухової хвилі не було, вночі працювали, бо була виробнича необхідність, зараз вона відпала, працюємо менше».
Чоловік додав, селяни мають бути вдячні, бо за гроші підприємства поклали асфальт, допомагають школі й ВПО, а влітку зрошують породу, щоб не підіймався пил.
На запитання Суспільне Хмельницький, чи піде він назустріч жителям Головчинців сказав: «Є відповідні органи, хай приїжджають і перевіряють. У чому я маю йти на зустріч, закрити підприємство?».
Виконувач обов’язків начальника управління за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Віталій Носатов каже, щоб розв’язати проблему з шумом, пилом і руйнуваннями, потрібно, щоб на кар’єрі провели перевірку.
За його словами, скарга жителів Головчинців зараз у них в управлінні, за цією скаргою направили клопотання в столицю, щоб дозволили перевірку об’єкта.
«За документами кар’єр працює в межах всіх норм. Якщо Київ дасть дозвіл на перевірку, наші спеціалісти поїдуть на кар’єр у Головчинці й проведуть обстеження щодо порушень, які були вказані у зверненні. Якщо це несе загрозу життю і здоров’ю населення, я думаю, що можуть дати дозвіл на позапланову перевірку», — зазначив виконувач обов’язків начальника управління.
Віталій Носатов каже, такі клопотання розглядають протягом 30 робочих днів.