Кабінет Міністрів України своєю постановою від 29 грудня 2023 р. №1405 вніс зміни до деяких власних актів щодо оплати житлово-комунальних послуг. Зокрема, уряд скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їхньої оплати. Такий мораторій на відключення житлово-комунальних послуг запровадили у 2022 році у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії.

Відповідний мораторій на відключення зберегли для жителів територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територій. Крім того, заборонено припиняти надання комунальних послуг, якщо будинок споживача був пошкоджений внаслідок воєнних (бойових) дій - але за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги.
Також КМУ скасував мораторій на нарахування пені й штрафів за заборгованість з оплати житлового-комунальних послуг (з винятками, аналогічними до встановлених для мораторію на відключення).
Варто зауважити, що Міненергетики наказом ще від 10.10.2023 №307 скасувало дію свого Наказу №148, яким було затверджено Положення про особливості постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану. Зокрема, цей акт передбачав особливості відключення певних категорій споживачів від електроенергії і неможливість відключення критичної інфраструктури.
З урахуванням Постанови №1405 це означає відключення від електроенергії споживачів-боржників - як побутових (населення), так і промислових (підприємств). До речі, ще 12 грудня минулого року голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький заявив, що перш за все відключення стосуватимуться споживачів, які не є критичною інфраструктурою, але все ж відмовляються платити за спожиту електрику. За його словами до переліку з понад 5,5 тисяч підприємств, які не можуть бути відключені від електропостачання, окрім підприємств критичної інфраструктури (водоканали, теплокомуненерго, муніципальні компанії, державні шахти та обленерго), потрапили й випадкові підприємства, які не повинні мати пільги щодо оплати електроенергії.
Додамо, що за Постановою №1405, якщо споживач не проживає за своєю адресою понад 30 календарних днів, він може подати заяву та документальне підтвердження постачальнику комунальних послуг в електронній чи паперовій формі. Це можуть бути довідки з місць тимчасового проживання, роботи, навчання, лікування, військової служби, відбування покарання тощо. У такому разі йому не виставлятимуться рахунки.