Набуття статусу зареєстрованого безробітного та допомога по безробіттю.

Реєстрація безробітних у службі може відбуватися у два способи:

  • особисто, під час відвідування центру зайнятості;
  • через єдиний державний портал електронних послуг або мобільний застосунок Дія.

Розмір допомоги визначається індивідуально, але під час дії воєнного стану максимальна сума не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої законодавством на 1 січня календарного року. З 1 січня 2024 - це 7100 гривень.

Податися на таку допомогу можна з першого дня після отримання статусу безробітного. На період дії воєнного стану тривалість виплати не може перевищувати 90 календарних днів. Водночас для людей передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів.

Послуги з працевлаштування.

Особи, зацікавлені в пошуку роботи, можуть здійснювати її самостійний  пошук на Єдиному порталі вакансій  або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram  та Viber. Але, слід пам’ятати, що звернення до служби зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування, оскільки часто фахівці служби здійснюють підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема - з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Професійне навчання та надання ваучерів.

Служба зайнятості пропонує учасникам бойових дій та громадянам з інвалідністю внаслідок війни можливості для професійного навчання, аби покращити свою конкурентоспроможність на ринку праці. Підвищити свою кваліфікацію чи здобути нову затребувану на ринку праці професію вони можуть у закладах професійної освіти Державної служби зайнятості. Вибір великий - 95 робітничих професій та 365 освітніх програм. Подати заявку на навчання можна тут.

Крім того, є можливість отримати ваучер та навчатися за однією зі 124 професій та спеціальностей з Переліку, затвердженого Мінекономіки. З 1 січня 2024 року максимальну вартість ваучера збільшено до 30 280 грн. Для того, щоб отримати ваучер, учаснику бойових дій треба бути не зареєстрованим в службі зайнятості як безробітний, а також мати вищу чи професійну освіту. Подати заявку на отримання ваучера тут. Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.

Надання грантів та мікрогрантів для створення або розвитку власної справи.

Служба зайнятості здійснює супровід двох грантових програм – «Власна справа» і «Грант для ветеранів та їх подружжя» в рамках урядового проєкту «єРобота», у яких можуть взяти участь ветерани. Грантові кошти призначені для створення або розвитку власного бізнесу. Обов’язковою умовою отримання грантових коштів є створення нових робочих місць. За програмою «Власна справа» учасник, чий бізнес-проєкт отримав схвалення, може отримати від 50 тисяч до 250 тисяч гривень.

За програмою «Грант для ветеранів», долучитись до якої можуть учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени їх сімей, сума грантів складає від 250 тис. грн до 1 млн грн  – в залежності від кількості створюваних нових робочих місць. Подати заявку можна через Портал Дія.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Хмельницького обласного центру зайнятості, м. Хмельницький, пров. Шевченка, 10, (044) 244 94 27, (093)027-05-11, або до філій Хмельницького ОЦЗ та їх структурних підрозділів.

Інформаційні ресурси Хмельницького обласного центру зайнятості: Сайт, Фейсбук, Ютуб, Телеграм.