Нещодавно відбулося чергове засідання Північно-Західного апеляційного господарського суду (м. Рівне) щодо розгляду апеляційної скарги КП «Славутське ЖКО» на рішення Господарського суду Хмельницької області від 5 грудня 2023 року. Вказаним судовим рішенням передбачено стягнення на користь АТ «НАК «Нафтогаз України» з комунального підприємства вартості спожитого у березні-квітні 2021 року природного газу, як безпідставно набутого майна, на суму 36 мільйонів гривень.

Разом з тим, це не відповідає фактичним обставинам справи, оскільки споживання природного газу за вказаний період здійснювалось на підставі договірних зобов’язань, укладених між комунальним підприємством та АТ «НАК «Нафтогаз України».
Попри наявність договірних правовідносин, Позивач, вимагає стягнення вартості спожитого природного газу за ринковими цінами, економічно вигідними для нього, всупереч норам чинного законодавства. Таким чином, зі Славутського ЖКО мають намір стягнути за 1,5-місячний обсяг спожитого природного газу фактично таку ж вартість, як за 7 місяців опалювального сезону 2020/2021, безпідставно збільшивши ціну більш, ніж в 4,5 раза.
Така практика державного акціонерного товариства, єдиним засновником та акціонером якого є держава, набуває сталого характеру та несе реальну загрозу дестабілізації у сфері житлово-комунальних послуг, доведення теплопостачальних підприємств до банкрутства та реальної неспроможності забезпечення надання послуг теплопостачання населенню в опалювальний період, негативні наслідки чого ляжуть на плечі населення. Такі ж позови були подані до тепловиків й деяких інших міст, навіть тих, які знаходяться під окупацією або ж у центрі активних бойових дій.
Вказане йде всупереч домовленостей, досягнутих між Кабінетом Міністрів України, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і «Асоціацією міст України», за сприяння офісу Президента, відображених у Меморандумі про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, укладеному 09 лютого 2021 року.
Розуміючи критичність ситуації, сторони Меморандуму дійшли взаємних домовленостей щодо: забезпечення протягом опалювального періоду 2020/2021 року безперервного надання в населених пунктах України послуг із теплопостачання з однієї сторони та безперебійного постачання природного газу підприємствам теплопостачання НАК «Нафтогаз України» відповідно до покладених спеціальних обов’язків.
Неодноразово міський голова Славути Василь Сидор звертався до державних інституцій із тим, щоб вони втрутитись в дану ситуацію, зупинили зловживання постачальника природнього газу та надали можливість місцевим комунальним підприємствам теплопостачання й надалі стабільно працювати, дотримуватися законів України й Меморандуму, підписаного від імені Кабінету Міністрів України та Асоціації міст України.
«Сьогодні ми зобов’язані зробити все, щоб комунальні підприємства могли стабільно працювати та надавати послуги людям. Замість того, щоб підтримувати громади, людей, які у них живуть, піднімати економіку, відбувається дестабілізація ситуації зсередини у сфері надання житлово-комунальних послуг, доведення теплопостачальних підприємств до банкрутства. У такій площині, у період війни та постійних загроз, продовжуються судові позови до тих підприємств, які сплачують до державного бюджету податки, в тому числі і військовий збір – це також потенціал, який дасть можливість вистояти. Крім того, що громада своїми силами усувала наслідки атаки ворога, на часі також підготовка до нового опалювального сезону, модернізація котелень і т.д. Це все робиться штучно та несе реальну загрозу знищення комунального теплопостачального господарства, припинення надання населенню послуг теплопостачання в опалювальний період», – наголосив Василь Богданович.