На базі Понінківської картонно-паперової фабрики, одного з найбільших працюючих підприємств регіону, відбулося розширене засідання правління Союзу промисловців та підприємців Хмельницької області. Вперше за останні кілька років керівники великих і вагомих для державної економіки виробництв і підприємств Хмельницької області мали нагоду зібратися, щоб обговорити спільні для всіх українських виробничників проблеми, перезавантажити відносини влади та бізнесу, перевести їх на рейки конструктивної співпраці і лише в їх плідному, конструктивному діалозі шукати шляхи для розв’язання всіх проблем і задач, ділитися досвідом виживання і нарощування економічних потужностей у нелегкий для всіх період наближення нашої Перемоги.

Український бізнес переживає не найкращі часи щодо збереження виробництва в умовах воєнного часу, пошуку оптимальних шляхів для підтримки економічного фронту держави і наповнення бюджету держави і місцевих громад. Водночас актуальними лишаються вирішення виробничих питань, пошук спеціалістів на заміну тих, хто пішов захищати батьківщину, проф-
орієнтація та підготовка молодих кадрів, питання допомоги ЗСУ, і, водночас, бронювання на підприємствах фахівців, зменшення тиску на бізнес під час воєнного стану, підтримка державних інстанцій і компетентність посадовців у вирішенні нагальних виробничих питань. На засіданні були присутні представники владних структур, органів самоврядування та всіх державних інституцій, які своєю діяльністю найбільш дотичні до працюючого бізнесу, виробничників і промисловців.
У вступному слові представники владних інституцій Шепетівщини — Богдан Маршук, перший заступник голови Шепетівської РВА, і Олег Кулінський, голова Шепетівської районної ради, охарактеризували реальну картину економічного та соціального стану регіону, подякували ЗСУ за можливість жити і працювати, висловили слова вдячності бізнесу і промисловцям, які зуміли зберегти виробництво і покращити економічні показники. Виступаючі запевнили, що влада, органи місцевого самоврядування завжди відкриті для співпраці з бізнесом, промисловцями заради досягнення спільної мети — наближення Перемоги і зміцнення економіки держави.
Про роботу Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області з підтримки виробництва в умовах воєнного часу інформував голова СПП Хмельницької області Іван Дунець. Виступаючий наголосив на позитивних результатах і дієвій практиці цього об’єднання, навів приклади позитивного вирішення нагальних питань для окремих членів СПП. Водночас критично відреагував на відсутність на даному засіданні окремих представників владних інстанцій, незважаючи на збіг за часом проведення на теренах області ще однієї, не менш важливої події.
Тему сплати податків у період воєнного стану розкрив для присутніх начальник Головного управління ДПС у Хмельницькій області Сергій Забашта. Доповідач проінформував про новини законодавства щодо внесення змін до Податкового кодексу під час дії воєнного стану, надав загальну картину позитивної динаміки сплати податків за звітний період. Ця доповідь викликала чи не найбільший інтерес та обговорення у присутніх. Адже, незважаючи на певні обмеження податкового кодексу під час дії воєнного стану, в області все ж є окремі випадки, які потребують доопрацювання, а подекуди, через відсутність розумної комунікації між представниками окремих структур, і судових баталій. До прикладу, свій неординарний трапунок непорозуміння із податковою службою повідали представники одного з підприємств оборонної галузі. Підприємство, яке, до того ж, зазнало руйнувань під час ворожої атаки, вже певний період часу відстоює свої права щодо податкового пресу в судових інстанціях.
У своїй доповіді начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області Олександр Крупа зауважив на тому, що за період воєнного часу найбільше поступлень надходить від державного сектору і оборонної сфери, понад 47 відсотків платників належать до військової інфраструктури. На сьогодні в області проживає майже 400 тисяч пенсіонерів, серед них близько 100 тисяч пенсіонерів працюючих. Перепису населення останнім часом не проводилося, але, виходячи із того, що на минулих виборах було зареєстровано майже 1 мільйон виборців, приблизна картина пенсіонерів і потенційних платників податків по Хмельницькій області не є досить втішною. Із мільйона дорослих мешканців Хмельниччини близько 600 тисяч працездатних, офіційно працюючих 252 тисячі, а 350 тисяч працездатного населення є або безробітними, або зайняті в тіньовій економіці. Післявоєнна перспектива теж невтішна — на двох працюючих і сплачуючих податки лягатиме утримання трьох пенсіонерів. Тож головний аспект, на що повинні зважати всі контролюючі служби та роботодавці — був і лишається на період воєнного часу — виявлення та боротьба із підпільною економічною зайнятістю.
Серед умов життєдіяльності регіонального бізнесу і промисловості чи не найголовнішим нині лишається питання забезпечення енергетичних потужностей у виробничих масштабах, планові відключення електроенергії і безболісний для виробництва перехід у режим енергозбереження, — більш детально про це інформував директор технічний АТ «Хмельницькобленерго» Олексій Філіпчук. Також на розширеному засіданні правління ХСПП-РВ УСПП Хмельницької області було обговорено ряд важливих питань і намічено плани щодо спільного вирішення важливих задач.
Місцем для проведення такої представницької зустрічі недаремно було обрано Понінківську картонно-паперову фабрику, адже це одне із найбільших промислових підприємств регіону, якому в період воєнного часу вдалося повністю зберегти трудовий колектив, відновити і наростити виробничі потужності, про це у своєму виступі з обміну досвідом роботи в період воєнного часу розповів генеральний директор Руслан Сава. ТОВ «ПКПФ-Україна» є громадоутворюючим та бюджето-
утворюючим підприємством для Понінківської ОТГ, до місцевого бюджету у 2023 році було перераховано понад 19 мільйонів гривень, на 32% більше ніж у 2022 році. Обласний бюджет Хмельниччини торік отримав від нашого підприємства на 30 % більше коштів, до столичних інституцій перераховано понад 177 мільйонів гривень. Підприємству вдалося повністю зберегти майже тисячний трудовий колектив, роботою та повним соцпакетом забезпечуються жителі Шепетівського та двох районів Житомирщини. Найближчим часом, у зв’язку із закупівлею і встановленням нового обладнання у цеху гофровиробництва, планується облаштувати ще зо два десятки нових робочих місць. У 2023 році ТОВ «ПКПФ-Україна» збільшило випуск гофротари на 25,4% тарного картону на 16,3%, Понінківські паперовики гідно тримають стрій у першій трійці українських виробників гофропродукції і паперу, і, на підтримку нової економічної політики держави обґрунтовано маркують свою продукцію товарним знаком «Зроблено в Україні».
Виробничниками, промисловцями і представниками бізнесових структур Хмельниччини будо гідно оцінено вагомий внесок колективу Понінківської картонно-паперової фабрики в розбудову промисловості та економіки України в період воєнного часу, в наповнення бюджету держави та місцевої громади, у підтримку ЗСУ. Генерального директора Руслана Саву нагоро-
джено Грамотою Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області за високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток промислового виробництва Хмельниччини.