Хмельницький лікувально-діагностичний центр почав продавати у мережу електроенергію, яку виробив за допомогою сонячних панелей на своєму даху. Це перший випадок в Україні. Про це пише в Телеграм-каналі нардеп Андрій Герус.

«Вчора (1 травня 2024 року - ред.) о 13.00 вперше в Україні лікарня почала продавати в мережу електроенергію, яку виробила за допомогою сонячних панелей на своєму даху.
Це три поліклініки Хмельницького лікувально-діагностичного центру, де минулого року встановлено СЕС загальною потужністю 100 кВт.
Зазвичай, СЕС на дахах лікарень виробляє електроенергію для власних потреб. Але відтепер в години, коли СЕС виробляє електроенергії більше, ніж поліклініки споживають, вироблений надлишок продається в мережу. Цей випадок поки є унікальним, але сотні лікарень зможуть стати ще й трошки електростанціями. Адже це також гроші для лікарень.
Механізм активного споживача електроенергії став можливим завдяки прийнятому у 2023 р. закону щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України.
Дякую команді Хмельницькобленерго за підтримку у отриманні статусу активного споживача та команді МОЗ, Хмельницького лікувально-діагностичного центру та меру міста О. Симчишину за проактивну прогресивну позицію».