Проєкт Ради Європи “Посилення багаторівневого врядування, демократії та прав людини на місцевому рівні в Україні” провів конкурс місцевих ініціатив в Україні. Десять українських муніципалітетів, у тому числі і дві громади з Хмельниччини, були відібрані для отримання прямої підтримки місцевих ініціатив.

Під час семінару у Львові учасники заходу – представники громад-переможців конкурсу місцевих ініціатив у сфері відкритого врядування та прав людини на місцевому рівні обмінялись досвідом, обговорили практичні реалізації підходів, заснованих на дотриманні прав людини та принципах відкритого врядування на місцевому рівні, покращили обізнаність щодо ключових компонентів успішного проектного менеджменту в рамках теорії змін та отримали практичні рекомендації для успішної реалізації грантових ініціатив.
Маріте Морас, керівниця Центру експертиз з питань доброго врядування секретаріату Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи подякувала Асоціації міст України за плідну взаємодію в напрацюванні пропозицій до Національного плану дій з відкритого урядування: «Це давня і результативна взаємодія задля зміцнення демократії в Україні. Конгресу дуже важливо створювати простір для знайомств та обміну досвідом і конкурс місцевих ініціатив є дієвим інструментом, щоби спільними зусиллями покращувати життя у громадах».
Переможцями кокурсу стали: Білгород-Дністровська міська громада (Одеська область), Дунаєвецька міська громада (Хмельницька область), Звягельська міська громада (Житомирська область), Тернопільська міська громада, Київська міська громада, Більшівцівська селищна громада (Івано-Франківська область), Кам’янець-Подільська міська громада (Хмельницької області), Полтавська міська громада, Шполянська міська громада (Черкаська область), Фастівська міська громада (Київська область).
Вони презентували свої проєкти та поділилися планами з їх реалізації.
Відтак у 2024 році між Радою Європи та Дунаєвецького міською радою підписано грантову угоду щодо впровадження проекту «АНТІЛ», в рамках якого планується облаштувати простір для соціального згуртування мешканців громади в приміщені Дунаєвецької міської публічно-шкільної бібліотеки.
Кам’янець-Подільська громада перемогу із проєктом «Креативний простір діалогу «Від сторінок книг до творів інновацій». Фінансування ініціативи складає 757 785 гривень. У його рамках планується створити інноваційний простір для відкритого діалогу, організовувати регулярні діалогові заходи між владою-громадою.