Рішенням позачергової сесії Хмельницької міської ради, яка відбулася 13 березня, затверджено Порядок формування фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на території Хмельницької міської територіальної громади для реалізації грантових договорів.

Порядок регламентує формування фонду житла для тимчасового проживання ВПО, облік та надання житла із фонду для тимчасового проживання.
Отримати житлове приміщення з фонду для тимчасового проживання можуть внутрішньо переміщені особи, які фактично проживають та зареєстровані в межах території Хмельницької міської територіальної громади і включені до списку громадян, що потребують житла для тимчасового проживання.
Для взяття на облік внутрішньо переміщені особи подають в управління адміністративних послуг заяву, копію довідки ВПО, копії документів про право на пільги, копії паспортів та свідоцтва про народження дітей, копію реєстраційного номера облікової картки платника податків.
Пріоритетність надання внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду визначається за кількістю балів, що набере внутрішньо переміщена особа.
Система нарахування балів затверджена прийнятим порядком, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 495 «Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб».
Житлові приміщення гуртожитків, розташованих за адресами: м. Хмельницький, вул. Інститутська, 12/1 та вул. Кам’янецька, 74, після їх капітального ремонту та реконструкції будуть включені до фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на території Хмельницької міської територіальної громади.
Житло для тимчасового проживання надаватиметься внутрішньо переміщеним особам на таких умовах:

  • - у першу чергу (незалежно від бальної системи, встановленої постановою Кабінету Міністрів України №495 від 29 квітня 2022 р. "Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб" (далі - Постанова 495)) право на забезпечення житловими приміщеннями у гуртожитку, що на вулиці Інститутській, 12/1 мають ті ВПО, які на законних підставах проживали в таких житлових приміщеннях до початку капітального ремонту гуртожитку, на підставі Договору, що повинно підтверджуватися належними документами. Окрім цього, у таких ВПО повинні бути відсутні зміни в обставинах, що є підставою для взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, та надання такого житла, на момент прийняття виконавчим комітетом Хмельницької міської ради рішення про надання таким ВПО житла з фонду;
  • - у другу чергу житлові приміщення з фонду у гуртожитку (вул. Інститутська, 12/1) будуть надаватися іншим ВПО за бальною системою, встановленою Постановою 495;
  • - житлові приміщення з фонду у гуртожитку, розташованого за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька,74, надаються ВПО за загальними правилами та за бальною системою, відповідно до Постанови 495;
  • - житлові приміщення з фонду надаються ВПО для тимчасового проживання безоплатно на строк до одного (1) року з правом продовження на наступний строк;
  • - житлові приміщення не підлягають приватизації;
  • - порядок взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, порядок прийняття рішення про надання житла та порядок надання такого житла для тимчасового проживання ВПО регулюються Постановою 495.