Згідно даних НБУ частка експорту агропродукції з України під час пандемії зросла, хоч загальний обсяг зменшився.

Останніми роками в структурі українського експорту збільшилася частка продовольчих товарів, попит на які є стійким навіть під час кризи, – повідомляє  прес-служба Національного банку України. «На відміну від попередніх криз, український експорт у 2020 році продемонстрував достатню стійкість до кризових явищ. Це стало наслідком низки зовнішніх та внутрішніх факторів. Збільшився попит на продовольчі товари і залишається стійким навіть під час кризи», – йдеться в повідомленні. Також НБУ зазначає, що важливу роль в цьому відіграв розвиток торговельних відносин з Китаєм на тлі торговельного протистояння цієї країни з США. «Минулого року Піднебесна вперше в історії стала другим найбільшим після ЄС торговельним партнером України і залишається таким у 2020 році. Крім того, китайська економіка достатньо швидко повернулася до зростання після початку коронакризи», –акцентують в НБУ. В результаті, українські експортери оперативно відреагували на це, переорієнтувавши частину поставок на китайський ринок та компенсувавши таким чином звуження попиту на інших ринках. «Попри поліпшення стійкості українського експорту, його конкурентоспроможність необхідно підвищувати, зокрема шляхом збільшення частки високотехнологічної продукції», — наголошують у Нацбанку.

Як повідомляє Agravery з посиланням на Інформаційно-аналітичний портал АПК-України, станом на 30 жовтня з початку 2020/21 маркетингового року з України експортовано 15,9 млн. тонн зернових культур, що на 2,6 млн. тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Зокрема, на зовнішні ринки поставлено: пшениці — 10,3 млн. тонн; ячменю — 3,3 млн. тонн; жита — 1,7 млн. тонн; кукурудзи — 2,2 млн. тонн. З України також було експортовано борошна пшеничного та інших культур — 61,8 тис. тонн, що на 49,8 тис. тонн менше, ніж за відповідний період минулого МР (маркетингового року).

А на Хмельниччині продовжується збір пізніх культур, Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА повідомляє, що за результатами жнив зернових та зернобобових культур агровиробниками краю зібрано понад 2 млн. тонн зерна при середній урожайності 52 ц/га.

Станом на третє листопада сільгоспвиробниками зібрано пізніх культур:

– соя на площі 107,8 тис. га (81% до належного), намолочено майже 256,9 тис. тонн при урожайності 24 ц/га;

– соняшник обмолочено на площі 138,9 тис. га (83%), намолочено 424,1 тис. тонн з урожайністю 31ц/га, що на рівні минулого року.

– цукрові буряки викопані з площі 13.5 тис.га (59%), накопано 598,7 тис. тонн цукросировини при середній урожайності 442 ц/га;

– кукурудза на зерно обмолочена з 70,3 тис. га, що становить 22% до посіяного, намолочено понад 357 тис. тонн зерна при урожайності 82 ц/га.

Водночас продовжують сіяти озимі культури урожаю наступного року:

– озимий ріпак займає понад 64,1 тис. га (111% до прогнозу);

– озима пшениця – 140,3 тис. га (63% до прогнозу);

– озиме жито – 1,7 тис.га (68%);

– озимий ячмінь – 4,8 тис.га (33%).

У жовтні спостерігалася надзвичайно тепла погода. Після того як пройшли дощі різної інтенсивності, на більшості площ під озимими культурами ґрунтова засуха припинилася. Поповнилися запаси вологи у ґрунті до належної кількості, що має бути сприятливими для росту та розвитку рослин озимих зернових культур. Проведені обстеження посівів озимих зернових культур показали, що вони почали нормально сходити, завдяки достатньому зволоженню ґрунту і підвищеному температурному режиму.

 

Фото pixabay