Розлогі і зелені краєвиди сіл Олешинського старостинського округу – чудове місце для літнього оздоровлення дітей. Тут вже традиційно таборують учасники міського етапу фізкультурно-патріотичного руху дітей та молоді «Сила нації», ініційованого Хмельницькою міською радою. На початку у липня понад сто дітей стали учасниками святкової акції з подарунками та розвагами, організованій Корпусом миротворців ХСП «Ангели Радості”.

Відтак після миротворчих янголів простору територію біля Іванковецького ліцею на тиждень зайняли 10 легендарних українських підрозділів: «Азов», «Вовки до Вінчі», «8 полк спеціальних операцій», «Добровольчий батальйон імені шейха Мансура», «Правий сектор» та інші. Такі назви отримали підрозділи дитячого табору «Подільська Січ», де діти та підлітки від 9 до 17 років не лише відпочивали, а й проходили вишколи з військово-тактичної підготовки та національно-патріотичного виховання. Відповідно всі січовики мали й свої позивні. Командував юним козацтвом комендант табору, ветеран російсько-української війни Федір Пронак, який брав участь в боях за місто Щастя Луганської області в 2014-2015 роках. До табору приїхав викладати військово-тактичну підготовку на запрошення старости Олешинського округу Валентини Базилюк та організаторів. “Коли працюєш з дітьми, з кожним днем вони все більше розуміють, що таке єдність, дружба і відповідальність. От у першому етапі був хлопчик, такий трохи бешкетник. Я на другому етапі його спеціально поставив командиром, одягнув у форму. І він вже не кидається подушками, а ходить, як командир”, — каже Федір Пронак.
Юний січовик на псевдо «Тимко» розповів, чому важливий для нього військовий вишкіл.«Тому що зараз воєнний час, і дуже непросто, коли літають ракети, і ти не знаєш, що робити, як діяти у цей момент», — пояснив підліток. Юнак із позивним «Скіф» у цьому році закінчив школу та планує вступати до академії Сухопутних військ у Львові. Для нього таборування — це можливість додаткової підготовки до військової справи. «Навчився тактики, з автоматом повзати. Навчився з дітьми ладнати, щоб вони прислухались до мене, і я до них “, — розповів “Скіф”.
Навчаються тут і стрільбі в польовому тирі. В програмі також заняття з саперами, рятувальниками, тактичними медиками. «Подільська Січ» уже вдруге проводить вишкіл в Іванківцях. «Це вже наша друга зміна, — розповіла організаторка таборування, староста округу Валентина Базилюк. — Першим чином, це дітки, яких батьки на фронті, дітки, яких батьки загинули, переселенці, багатодітні, малозабезпечені. І всі бажаючі. Тож добродійники та волонтери подбали про те, щоб для всіх було безплатне проживання та п’ятиразове харчування», — розповіла староста.
За козацьким звичаєм, на таборування юних січовиків благолословив єпископ Хмельницький та Кам’янець-Подільський ПЦУ отець Павло Юристий. «У багатьох з вас батьки захищають Україну, у декого повернулись на щиті навічно героями, — звернувся владика до дітей. — Ми не обираємо часу, коли нам народитися, але від нас залежить, як ми проживемо своє життя. Випробування є в кожному поколінні, у вашому — війна. І цей час випробувань потрібно використати, щоб стати справжніми патріотами, справжніми українцями, які люблять свою землю, залишатись людьми віруючими, які своїми ділами підтверджують свою віру, свою любов до України».
А завершувався кожен день таборування справжньою козацькою ватрою, навколо якої хмельницькі січовики співали улюблених пісень, які кликали до волі всі покоління українців.