Дві тисячі ляльок-мотанок передали військовим на фронт учні та вчителі Пироговецького ліцею. Їх військові носять із собою, як обереги.

Як розповідає учителька Наталія Кузюк, діти почали малювати листівки військовим з початку війни, потім навчилися робити й маленькі сувеніри — ляльки. Такі уроки у них рідше, ніж раз на тиждень, бо діти, в першу чергу навчаються. За одне заняття клас може зробити 40 оберегів. «Суть в тому, щоб діти вкладали свою енергетику туди позитивну, і знали, задля чого вони це роблять, і що скоро буде перемога», — пояснила учителька.

«Такі маленькі ляльки-мотанки військовим на фронт роблять і вчителі ліцею. Разом з учнями молодших класів за останній рік вони передали захисникам 2000 цих сувенірів», — розповідає директорка навчального закладу Людмила Войтюк. Матеріали вчителі частково купують за власні кошти, дещо беруть вдома, тканину також дають волонтери. Ними ж потім для бійців школа передає обереги військовим. «Хлопці наші казали, що ми отут носимо ці мотанки в кишені біля серця. Дехто із хлопців ці мотанки обирають за кольором волосся, бо якась схожа на дружину, якась — на доньку», — поділилася пані Войтюк.

Робити мотанки з педагогами почала учителька малювання Наталя Молотай рік тому. Вона створювала такі сувеніри ще з університету. Тоді обереги були в українському традиційному вбранні. Зараз, каже педагогиня, одягнула їх у камуфляж, бо війна. «Мирний час ми плекаємо культуру, народжуємо дітей, створюємо сім’ї, а, ось, коли до нас приходить війна – ми залишаємо все, ми одягаємо стрій і йдемо захищати наш дім», — каже Наталія Молотай.

Про значення мотанки для українців учителька каже: «Це наша автентика, це наш код нації. Якщо при виробленні її вкладаємо добрі думки, свій настрій, позитив, то вона буде приносити людям тільки добро та користь».

Обереги-мотанки, які зробили учні та вчителі Пироговецького ліцею, планують передати захисникам щонайшвидше.