Близько тисячі хмельничан 29 січня взяли участь у  вечірній смолоскипній ході  від майдану Незалежності до пам’ятника  Тарасу Шевченку,  вшанувавши  героїв-студентів, які загинули  під Крутами  у 1918 році (за 130 кілометрів від Києва) в нерівному бою з московсько-більшовицькою армією, що наступала на молоду Українську державу.

У громадянській акції традиційно взяли участь студенти та учні старших класів хмельницьких навчальних закладів. Її організатори — члени  молодіжних патріотичних організацій,  зокрема футбольного клубу «Ультрас»,  братства «Сокіл» та міської організації ВО «Свобода».
— Ми збирали молодь через соціальні Інтернет-мережі, і  всі, хто відгукнувся і взяв участь у сьогоднішній ході, — добровольці, — сказав перед початком шестя одинадцятикласник  Хмельницького колегіуму Максим  Старинський. — Ми вважаємо себе молодими націоналістами,  беремо участь в усіх патріотичних акціях і готові захистити  Україну та нашу незалежність від  ворогів.
— Смолоскипна хода в Хмельницькому відбувається з 2011 року,  і з кожним роком кількість її учасників збільшується. Цього року наша акція особлива, тому що Батьківщина знову  опинилася у пеклі війни. І хоч герої визвольних змагань різні в історичній протяглості, та зовнішній ворог в обох випадках один і той же — Росія. Але маємо і внутрішнього ворога, який є  не меншою загрозою, ніж путінська навала. І коли  будуть подолані  всі  агресори, які не сприймають незалежної України, лише  тоді вона стане остаточно вільною, — переконаний депутат Хмельницької міської ради від ВО «Свобода»  Володимир Гончарук.
Серед учасників вечірньої акції було чимало людей старшого покоління. «Я прийшла, бо пишаюся нашою молоддю, яка в часи воєнної загрози виявляє мужність, перед якою схиляється світ», — сказала хмельничанка Любов Лазуткіна. Були на майдані і ті, хто перебрався до нашого міста з Донеччини.  Вони по-різному оцінюють патріотичну акцію, одні — схвально, інші вважають, що молоддю маніпулюють. Тоді виходить, що любов до Батьківщини, за яку віддають життя патріоти,  — це чиясь маніпуляція? А що ж тоді — справжня любов? Якою має бути любов до рідної землі, котру маємо захищати від  ворогів? Ми все ще шукаємо відповіді… Молодь — знайшла.
Тому відлунням сучасних трагічних подій стали речівки, якими супроводжували смолоскипну ходу її учасники: «Героям Крут — слава! Героям АТО — слава!», «Одна мова, одна нація, одна країна, це — Україна!», «Наша земля — наші герої!», і, звичайно, футбольний хіт  — «Путін — ху…ло!».
Врешті, Путіну  «дісталося» і на фініші  факельного шестя:  на майданчику біля кінотеатру імені Т. Шевченка у супроводі «конвою»  хмельничани спалили його опудало.