У четвер, 28 січня, тихе і спокійне селище Летичів десь опівдні миттєво і несподівано перетворилося у щось на кшталт знімального майданчика з фільму катастроф. У загальноосвітній школі № 1 сталося масове отруєння дітей невідомою речовиною.

З місця подій одна за одною у напрямку райлікарні помчали машини з непритомними школярами. Протягом лічених хвилин було госпіталізовано 20 учнів 6-11 класів. У дітей — явні симптоми отруєння: головний біль, підвищена температура, кашель, нудота, часткове ураження дихальних шляхів. Четверо відразу потрапили до реанімації, згодом двох семикласниць реанімобілями транспортували до обласної дитячої лікарні, решту — перевели у відділення неврології та терапії.
  «Діти поступили у важкому стані, за всіма ознаками отруєння, — повідомив лікар-анастезіолог Ярослав Соломончик. — Їм зразу надали допомогу, зробили загальний аналіз крові, сечі, аналіз на електроліти. Наразі не можемо сказати, чим вони отруїлися».
Пізніше у школі за тривожним сигналом з’явилися рятувальники, які, наскільки це можливо в такій ситуації, спокійно, без паніки організували евакуацію учнів, учителів та персоналу навчального закладу.
 Щоб з’ясувати причини отруєння, на місце події прибула хімікорадіологічна лабораторія аварійно-рятувального загону спецпризначення головного управління ДСНС України в Хмельницькій області. До школи підтягнулися служби взаємодії району, експерти-криміналісти, лабораторія обласної санітарно-епідеміологічної служби. У Летичівській райдержадміністрації зібралася спеціальна комісія щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
  Події розгорталися стрімко. Поки з дітьми та їхніми батьками працювали психологи, у школі, на третьому поверсі, в жіночому туалеті, у поліетиленовому пакеті була знайдена невідома речовина кремового кольору, яку негайно віддали на експертизу.
«Вміст пакета перевіряється в лабораторії, — коментує ситуацію начальник прес-служби ДСНС України в області підполковник Андрій Козак. — Отруйних речовин там не виявлено. Ми не можемо поки що ні підтвердити, ні спростувати, чи пов’язані отруєння з цією знахідкою. Хімлабораторія взяла проби повітря на наявність отруйних речовин, яких не виявлено».
Тим часом у селищі та області поширювалися найрізноманітніші чутки. До того ж, наступними днями навчання в школі було припинено. Щоб заспокоїти громадськість і виявити причини отруєння, слідчі-криміналісти працювали цілодобово, ретельно дослідили місце пригоди, детально опитали свідків. І врешті-решт задача з багатьма невідомими була вирішена.
  З’ясувалося, учениця 8-го класу принесла в школу балончик із перцевим газом типу «Шок». Дія цього засобу самооборони у рази підсилюється при використанні у закритому приміщенні. Як працює ця штуковина, допитлива школярка разом із подружкою вирішили випробувати на перерві. Ефект був приголомшливий, дівчата злякались і, щоб уникнути покарання, вигадали історію про загадкову речовину, якою нібито отруїлись у туалеті. (До речі, нею виявилися залишки звичайного мийного засобу, які кмітливі дівчата підкинули у вбиральню. Недаремно все-таки наші діти дивляться детективи!).
  Правоохоронці зауважили, що цей факт внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань. Попередньо порушено кримінальне провадження по отруєнню дітей за статтею хуліганство. У прес-центрі УМВС України в області додали, що призначено низку експертиз, у тому числі судово-медична, за результатами яких і буде вирішена доля неповнолітніх хуліганок. Принаймні, штраф за них заплатять їхні батьки.
  Отже, винуватці знайдені, потерпілі діти майже всі повернулися додому, і можна було би поставити крапку. Але…
  Далеко небезвинні пустощі та безвідповідальність вже немаленьких дівчат поставили «на вуха» безліч серйозних служб, затягнули у коловорот подій сотню співробітників різних установ. Відмітимо, що медики, психологи, рятівники, експерти, працівники міліції та санепідемслужби все зробили злагоджено і якісно та довели скептикам, що вміють і можуть працювати в команді. Шкода лише, що безглуздий «пшик» у повітря забрав стільки зусиль і державних коштів, а головне — поставив під загрозу життя і здоров’я дітей.