Зрозуміти сучасні тенденції утримання диких тварин в неволі,  жодним чином не вдається. Одні купують їх для розваг, аби потішити своє самолюбство екзотикою, а інші, намагаючись врятувати постраждалих звірів від їхніх власників, теж наражаються на критику.  Бо в будь-якому випадку диких екзотичних тварин, ареал існування яких – дика природа, без супровідних документів заборонено утримувати в неволі.

Отож тепер із метою впровадження принципів гуманного ставлення до диких тварин та захисту їх від жорстокого поводження,  закликають повідомляти про випадки утримання їх у неналежних умовах та без відповідних документів в Департамент природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації за телефоном (0382) 65-70-55.

У сучасному житті вже нікого не дивує прикрий факт, коли великих і маленьких диких тварин утримують власники ресторанів, відпочинкових комплексів, громадських організацій чи фізичні особи. Проте найбільше приголомшує те, багато громадян популяризують цю практику в соціальних мережах, хоча більшість таких тварин потрапляють в Україну контрабандою (частина звірів і птахів гинуть в дорозі, бо їх перевозять фактично «запакованими» в ящики та коробки), інших купують на незаконних розплідниках в Україні, а найгірше – майже всі власники взагалі не мають розуміння, як поводитися з цими тваринами й можливості утримувати їх у відповідних умовах.

Варто нагадати, що стаття 8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачає, що утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Тобто потрібно задовольняти їхні природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності тощо. Крім того, обов’язковою є наявність документів про законність придбання цих тварин, що робить багатьох власників порушниками.

Відрадно, що Департамент природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації має чітку позицію, що дикі тварини мають жити в природних умовах або в центрах реабілітації диких тварин, уже свідчить про готовність розв’язувати цю проблему.