Від початку цього року станом на 7 серпня лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" прийняла на дослідження 202 кліщі, 67 із яких виявилися ураженими бореліями й могли бути переносниками кліщового бореліозу та інших небезпечних хвороб.

Зокрема, лише за липень на дослідження до лабораторії принесли 32 кліщі, а за 7 днів серпня - 5. З огляду на це, варто пам'ятати про небезпеку зараження кліщами, коли перебуваєте на природі. Якщо ви видалили кліща в домашніх умовах, помістіть комаху у флакон, пробірку або інший чистий скляний посуд та щільно закрийте кришкою з проколами. Покладіть шматочок марлі чи вати, змоченої водою, та кілька травинок.

Якщо Ви не можете привезти кліща до лабораторії у день видалення, комаху необхідно зберігати в холодильнику за t +4-8 С не довше, ніж 48 год. РЕЗУЛЬТАТ ДОСЛІДЖЕННЯ ВИ ОТРИМАЄТЕ ТОГО Ж ДНЯ! Телефон лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України” (068) 444-82-59 (з 8 до 16 год. у робочі дні).