До “Цілителя” продовжують надходити листи читачів із проханням, щоб відомий на Поділлі травознавець, пасічник Степан Семенюк порадив лікування з народної медицини. Читайте свіжу добірку порад.

«У мене маленька дитина, останнім часом погано спить, часто просинається з голосним криком і при цьому крутить голівкою. Може бути якийсь енергетичний вплив на дитину? Що робити?» Емілія, м. Хмельницький.
Насамперед зверніться до лікаря. Ймовірно в дитини отит (гостре запалення середнього вуха). При тих симптомах, що ви описали, дитина може різко, з криком припинити смоктати мамине молоко, викинути соску, тому що під час ковтання біль у вусі збільшується.
У дітей раннього віку отит часте захворювання. Причиною є анатомічна будова вуха. Виділення з носа попадають у вухо, коли дитина лежить, а вона більше лежить, і це сприяє проникненню у вухо інфекції й запаленню. А тому, коли в дитини з’явився нежить, прослідкувати, щоб виділення не потрапили у вухо. Частіше повертайте дитину з одного боку на інший і вживайте ліки, які приписав лікар-педіатр.
Під час годування дитину тримати у напіввертикальному положенні, щоб не допустити попадання рідкої їжі у вухо. А під час кашлю або блювання злегка нахиляйте личком вперед, тому що вміст шлунка також може потрапити у вухо.
Обов’язково використовуйте всі рекомендації лікаря.
Крім лікування медичними препаратами, народна медицина рекомендує робити зігріваючі компреси, які зменшують біль у вусі, знімають запальні процеси. Для цього шкіру навколо вушної раковини змастити вазеліном, намочити злегка підігрітим розчином (50 грамів спирту на 50 грамів води) або в горілці шматочок чистої ганчірочки, віджати і накласти на ділянку навколо вушної раковини. Сама раковина і вушний прохід повинні бути відкритими. Із поліетиленової плівки виріжте круг або квадрат, по центру зробіть розріз і накладіть на вухо дитинки, знову ж таки залишивши вушну раковину і прохід відкритими. Зверху плівки покладіть навколо вуха вату і прибинтуйте її.
Таку процедуру робити один раз на день і тримати компрес 1-2 год. І так доти, поки не зникнуть прояви болю.
«У моєї мами камінці в нирках розміром 3,7 мм, а також хворіє на бронхіт. У мене камінці в нирках розміром 2,4 мм. У чоловіка такі ж проблеми. Чи допоможе народна медицина?». Альона, м. Красилів.
Щоб подрібнити і вивести камінці з нирок, рекомендує збір трав, до якого входять трава парила звичайного, трава м’яти, трава споришу, квітки цмину піщаного, листя суниці лісової. Все ножицями подрібнити і перемішати. 3 столові ложки збору звечора покласти в термос і залити 3 склянками окропу – це 600 мл. Ніч настояти, вранці процідити. Пити по 150 г 4 рази на день за 30 хв до їжі. Рекомендується це робити під наглядом лікаря, у деяких людей проявляються болі.
Допомагають при цій хворобі і бруньки сосни. Для цього звечора покладіть столову ложку бруньок у термос і залийте склянкою окропу. Ніч настояти, вранці процідити. Пити по 50 г 4 рази на день за 30 хв до їжі.
Одночасно бруньки сосни лікуватимуть і бронхіт у мами.
Також для лікування бронхіту і всієї дихальної системи можна використовувати настоянку личинок воскової молі. Пити по 1 краплі на 10 кг ваги тіла раз на день три тижні. Перерва не менше трьох тижнів і повторити лікування, але не більше 90 днів на рік.
Хай Господь вам допомагає!