Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОВА оголосив тендер на придбання лікарського засобу «Risdiplam», який використовують для лікування спінальної м’язової атрофії (на фото). Очікувана вартість закупівлі 3,62 мільйона гривень. Про це стало відомо з сайту “Прозорро”.

Планується придбати 14 пляшок лікувального засобу. Очікувана вартість одного флакону - 258 тисяч гиивень.
Додамо, що «Рисдиплам» це - єдиний пероральний лікарський засіб від спинальної м’язової атрофії, яким можна самостійно лікуватися вдома, оскільки ліки приймають перорально.
Вперше за державний кошт ці ліки почали купувати наприкінці 2022 року. Тоді угоду з виробникам уклало державне підприємство “Медичні закупівлі України”.
«Безоплатне лікування дітей, хворих на СМА, за кошти держави - це революційний крок для нашої системи охорони здоров’я. Відповідно до потреби, яка була зібрана від лікарень через нашу систему MedData, в Україні 111 маленьких пацієнтів, що мають це захворювання. Через надзвичайно високу вартість лікування їх родини змушені були витрачати всі заощадження та збирати кошти від небайдужих, аби купити ліки», - розповідав тоді виконувач обов’язків гендиректора МЗУ Едем Адаманов.
І ось цей препарат за бюджетні кошти тепер купують безпосередньо для пацієнтів Хмельницької області.
Додамо, що спинальна м’язова атрофія (англ. spinal muscular atrophy, SMA) - генетичне захворювання. Для СМА характерне порушення роботи мускулатури ніг, а також голови і шиї. У хворих відзначаються порушення довільних рухів - повзання немовлят, ходьби, утримання голови, ковтання. М’язи рук зазвичай не страждають. Для спінальних аміотрофій характерне збереження чутливості, і навіть відсутність затримки психічного розвитку.
Крім препарату “Risdiplam”, Україна закуповує ще три препарати для лікування СМА: Zolgensma, Evrysdi та Spinraza. Перший вводиться до 2-річного віку та зупиняє хворобу назавжди, два останні потрібно застосовувати протягом усього життя. Препарат Spinraza вводять за допомогою ін’єкції безпосередньо в спинномозкову рідину через поперек.