Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення від 25 вересня 2023 року № 2023.6455-fup 12 стосовно виявлення Bacillus cereus в соусах з Нідерландів (виробник: Lekkerkerker Food, Netherlands) до України.

Bacillus cereus — ендемічна ґрунтова грам-позитивна паличкоподібна бета-гемолітична бактерія, що викликає отруєння токсинами у людини. Ця бактерія — факультативний анаероб та, як і решта представників роду, здатна утворювати ендоспори. Викликає харчові токсикоінфекції у людини (приблизно 2-5 % всіх випадків, включає блювотний і діарейний синдроми), продукує ентеротоксини. Зазвичай причиною синдромів, викликаних цією бактерією, є вживання її ендоспор у погано приготовленій їжі, та у випадку погано замороженої їжі, що дозволяє ендоспорам проростати.
Деталі повідомлення RASFF можна переглянути на офіційній сторінці RASFF Portal Європейської Комісії https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search