Вій­сько­вос­лужбо­вець Сер­гій Кри­во­руч­ко, який втра­тив слух на по­лі бою, за­раз лі­ку­єть­ся в На­ці­ональ­но­му ре­абі­лі­та­цій­но­му цен­трі НЕЗ­ЛАМНІ (UNBROKEN). Спе­ці­аліс­ти пла­ну­ють по­вер­ну­ти за­хис­ни­ко­ві не ли­ше слух, а й чут­ли­вість та рух­ли­вість кис­ті, яку він втра­тив че­рез по­ра­нен­ня.

26-річ­ний за­хис­ник Сер­гій Кри­во­руч­ко із Ше­пе­тів­ки до пономасштабного вторгення пра­цю­вав на аг­ро­фір­мі. Піс­ля мо­бі­лі­за­ції пі­шов слу­жи­ти у де­сан­тно-штур­мо­ві вій­ська, де став ко­ман­ди­ром а­еро­мо­біль­но­го взво­ду. За по­над рік служ­би Сер­гій пе­ре­важ­но во­ював на До­нець­ко­му нап­рямку. Важ­ке по­ра­нен­ня от­ри­мав цього­річ у пер­ші дні осе­ні.
«Ми ви­хо­ди­ли з по­зи­ції, а во­рог по­чав при­ціль­но пра­цю­ва­ти по нас. Ба­га­то поб­ра­ти­мів в той день за­ги­ну­ло. Я пам’ятаю ли­ше як при­лі­тає сна­ряд за метр від ме­не і від по­туж­но­го ви­бу­ху я втра­чаю слух. Це бу­ло най­страш­ні­ше, бо крім то­го, що я пов­ністю був де­зо­рі­єн­то­ва­ний, я біль­ше не чув, як щось ле­тить, а це мог­ло ме­не вби­ти будь­-якої ми­ті», — роз­по­ві­дає Сер­гій.
Без слу­ху, з мно­жин­ни­ми ос­колко­ви­ми по­ра­нен­ня­ми, йому вда­ло­ся виб­ра­ти­ся з по­ля бою та діс­та­ти­ся до поб­ра­ти­мів, які й на­да­ли йому пер­шу до­по­мо­гу. Спо­чат­ку вій­сько­вий про­хо­див лі­ку­ван­ня у Дніп­рі, а зго­дом при­їхав у Львів, у центр «НЕЗ­ЛАМНІ». Тут лі­ка­рі про­ве­ли до­дат­ко­ві об­сте­жен­ня та знай­шли ула­мок у його ру­ці. Че­рез це по­ра­нен­ня за­хис­ник не від­чу­ває кисть та не мо­же нею ру­ха­ти.
Під час пер­шо­го ета­пу лі­ку­ван­ня хі­рур­ги цен­тру про­ве­ли опе­ра­цію та діс­та­ли ула­мок, який за­че­пив нерв. А для то­го, що­би від­но­ви­ти чут­ли­вість та рух­ли­вість, Сер­гі­єві не­об­хідна бу­де до­дат­ко­ва опе­ра­ція. Її мож­ли­во бу­де про­вес­ти ли­ше піс­ля пов­но­го за­го­єн­ня ра­ни.
Та­кож лі­ка­рі обі­ця­ють по­вер­ну­ти слух за­хис­ни­ко­ві, але піз­ні­ше, ко­ли за­жи­вуть ра­ни. Ли­ше то­ді хі­рур­ги змо­жуть ви­ко­на­ти ре­конс­трук­тивну опе­ра­цію із від­новлен­ня пош­кодже­них ба­ра­бан­них пе­ре­ти­нок.
Сер­гій по­зи­тив­но на­лаш­то­ва­ний на швид­ке від­новлен­ня. На шля­ху до оду­жан­ня його під­три­мує ро­ди­на та ко­ха­на дів­чи­на. Опіс­ля лі­ку­ван­ня та ре­абі­лі­та­ції за­хис­ник зби­ра­єть­ся по­вер­ну­ти­ся на пе­ре­до­ву.
До­від­ко­во
На­ці­ональ­ний ре­абі­лі­та­цій­ний центр НЕЗ­ЛАМНІ (UNBROKEN) — це уні­каль­не міс­це, де до­рос­лі та ді­ти, які пос­траж­да­ли від вій­ни, от­ри­му­ють ком­плексну ква­лі­фі­ко­ва­ну ме­дич­ну до­по­мо­гу. Це ре­конс­трук­тивна хі­рур­гія, ор­то­пе­дія і ро­бо­тич­не про­те­зу­ван­ня. Пос­траж­да­лим не ли­ше вста­нов­лю­ють про­те­зи, тут їх ви­го­тов­ля­ють. Та­кож у цен­трі зай­ма­ють­ся фі­зич­ною, пси­хо­ло­гіч­ною та пси­хо­со­ці­аль­ною ре­абі­лі­та­ці­єю пос­траж­да­лих вій­сько­вих та ци­віль­них.
11 квіт­ня тут зап­ра­цю­вав су­час­ний кор­пус ре­абі­лі­та­ції. Це 7 по­вер­хів із най­су­час­ні­шим об­ладнан­ням для від­новлен­ня. Що­ро­ку от­ри­му­ва­ти до­по­мо­гу тут змо­жуть 10 ти­сяч ук­ра­їн­ців.