Для виконання функцій національного превентивного механізму працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Шейгец разом з представниками громадськості Ольгою Осередчук, Оксаною Банковою та фахівцем із надання психіатричної допомоги Андрієм Гулем здійснили моніторинговий візит до комунального закладу Хмельницької обласної ради «Дунаєвецький психоневрологічний  інтернат». Під час візиту вони виявили низку порушень прав підопічних Оскільського ПНІ, евакуйованого з Харківщини на Хмельниччину, повідомили у пресцентрі відомства.

Комунальний заклад «Дунаєвецький психоневрологічний інтернат» (далі – інтернат, заклад) є стаціонарним закладом, що утворений для тимчасового або постійного проживання/перебування осіб з психічними порушеннями та які за станом здоров’я потребують стороннього догляду.
У закладі, проєктна потужність якого розрахована на 160 ліжко/місць, на постійному проживанні перебуває 145 підопічних, серед яких 45 недієздатних осіб: над 27 підопічними опіку здійснює заклад, над 16- родичі.
Територія інтернату огороджена та облаштована для комфортного проживання підопічних, наявні лави для відпочинку, криті альтанки. Інтернат активно співпрацює з різними громадськими та волонтерськими організаціями, у рамках якої отримує гуманітарну допомогу.
Водночас у діяльності закладу виявлено суттєві недоліки, що призводять до порушення прав підопічних, зокрема:

  • житлові приміщення, в яких проживають маломобільні підопічні потребують ремонту;
  • не дотримано установленої норми площі проживання на особу у закладі;
  • підопічних не забезпечено в повній мірі твердим та м’яким інвентарем;
  • продукти харчування зберігаються в холодильниках без відповідного маркування та з порушенням товарного добросусідства;
  • виявлено суттєві порушення права підопічних на охорону здоров’я та надання медичної допомоги;
  • не забезпечено належну організацію дозвілля підопічних.

Під час відвідування підопічні перебували у закритому цокольному приміщенні закладу, частина з них відпочивала на бетонній підлозі, лавках, що дає підстави стверджувати, що протягом дня їм не дозволяється вільно заходити до своїх житлових кімнат. При достатній кількості одягу на складі закладу, підопічні мали неохайний зовнішній вигляд, забруднений та зношений  одяг.
З метою усунення виявлених порушень прав і свобод підопічних інтернату до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Нагадуємо, що у разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:
за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
на гарячу лінію: 0800501720;
за тел. 044-299-74-08

Посилання на сайт: https://ombudsman.gov.ua/news_details/vidviduvannya-dunayeveckogo-psihonevrologichnogo-internatu-na-hmelnichchini