«Повідомлення про спалах гепатиту на Вінниччині сіє тривогу, адже наша Хмельниччина — по сусідству. Розкажіть, як розпізнати гепатит і як убезпечити себе від хвороби? Тетяна Бойко, м. Хмельницький».

Вірусний гепатит А — це гостра кишкова інфекція, яка переважно вражає печінку. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якою формою хвороби. Інкубаційний період — від 15 до 50 днів (у середньому 28-30 днів). Хворий стає заразним ще в інкубаційному періоді, за 10-14 днів до перших клінічних симптомів.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38–39 градусів протягом перших 2-3 днів, може бути ломота в тілі, болі в м’язах, суглобах, наявність першіння у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, різке погіршення апетиту, нудоту, іноді з’являється блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. Такі симптоми характерні і для інших захворювань, тому на початковій стадії вірусний гепатит А часто не розпізнається, і його вважають іншим захворюванням. Після перенесеного захворювання можливі ускладнення з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки. Характерною ознакою захворювання є те, що сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю чи пива), а кал світлого кольору. Можливе свербіння шкіри.
Зараження відбувається через воду, продукти харчування та руки, забруднені фекаліями. При недотриманні правил особистої гігієни захворілий руками може забруднювати предмети побуту, іграшки, харчові продукти, воду. Забруднення води, особливо криничної, може відбуватись і при підтіканні стічних вод з туалету чи вигрібної ями в криницю, якщо криниця неправильно облаштована.
Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури — протягом тижня. Вірус гепатиту гине через 5 хвилин кип’ятіння.
У нашій області реєструються поодинокі випадки вірусного гепатиту А. За 9 місяців поточного року було 5 випадків, з них 3 — в Хмельницькому.
Щоб уникнути зараження, треба дотримуватися таких рекомендацій: обов’язково мити руки з милом теплою водою щонайменше протягом 20 секунд після кожного відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування місць загального користування, повернення додому з вулиці. Також треба використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип’ячену воду (кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися). Перед споживанням овочів, фруктів їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми — обдати окропом.
Для профілактики інфікування існує безпечна та ефективна вакцина. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.
Якщо помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря.